Cele mai bune reţete contra durerilor abdominale
Dacă durerile persistă de cel puţin trei ori pe lună, pe parcursul a trei luni, e posibil să suferi de ceea ce se numeşte sindromul de colon sau intestin iritabil. De aceea e bine să urmezi şi o anumită dietă, pe lângă tratamentul medicamentos recomandat de medic. Iată ce preparate sunt recomandate:
Supă dulce
Ingrediente: 8-10 căni de apă, 3 cartofi tăiaţi cubuleţe mici, 5 morcovi tăiaţi cubuleţe mici, 2 rădăcini pătrunjel tăiat în patru pe lungime, 1 ceapă mare netăiată, 1 lingură sare (după gust), pătrunjel şi ţelină frunze, 2 linguri de ulei presat la rece.
Mod de preparare: se pun la fiert toate ingredientele cu excepţia ultimelor două. După ce zarzavaturile sunt fierte, se scoate din supă ceapa şi se adaugă uleiul şi verdeaţa.
Pilaf de mazăre sau zarzavat
Ingrediente: orez, mazăre verde proaspătă, ceapă, ulei presat la rece, supă de zarzavat, verdeaţă proaspată (mărar sau pătrunjel).
Mod de preparare: se iau 3 linguri de orez, se alege, se spală şi se rumeneşte uscat, prăjindu-l fără grăsime într-o tigaie. Apoi se adaugă 1/2 pahar de mazăre verde şi puţină ceapă fiartă şi prăjită într-o linguriţă de ulei.
Se stinge totul cu un pahar de supă de zarzavat şi se adaugă un vârf de cuţit de verdeaţă tăiată mărunt. Se pune vasul acoperit la cuptor, sau se aşează vasul într-un alt vas cu apă şi se fierbe 30 minute. Se serveşte cu verdeaţă proaspătă. La fel se prepară pilaful cu zarzavat, înlocuind mazărea verde cu zarzavat tăiat mărunt, morcovi, patrunjel şi cartofi.