Cele mai frecvente accidente ale verii. Cum acorzi primul ajutor în caz de arsuri, insolație, înec
Vara are accidentele ei și multe se întâmplă, din păcate, în vacanță: fie te arzi de la soare, fie faci insolație sau toxiinfecție alimentară. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni care apar în sezonul cald, cum le previi, dar și cum acorzi corect primul ajutor.
Canicula și expunerea la soare între orele 11 și 18 le poate afecta grav pe persoanele vulnerabile (vârstnici, bolnavi, copii mici). Primele semne ale insolației sunt: tulburări de volbire, delir, greață, vărsături, durere de cap, pus rapid și puternic, respirație rapidă și superficială. În acest caz, treci într-un loc răcoros, în poziție orizontală, cu picioarele ușor ridicate, bea apă, pune comprese ușor reci pe frunte, gât, mâini și picioare, stropește ușor pielea cu apă la temperatura camerei. Bea cât mai multe lichide. Se consideră că s-au consumat suficiente lichide atunci când urina redevine normală la culoare.
Accident vascular cerebral
Persoanele cu afecțiuni cardiace riscă probleme mult mai grave, cum ar fi accidente vasculare cerebrale. Potrivit specialiștilor ISU, primele simptome sunt: respirație rapidă, posibil stare de inconștiență, temperatura corpului foarte mare, piele fierbinte, roșie și uscată. Întârzierea acordării primului ajutor poate fi fatală. Ce-i de făcut? În primul rând suni la 112. Până vine ambulanța, du pacientul la umbră și pune-l în poziţie laterală de siguranţă, pentru a nu exista riscul să se înece cu propria vomă. „Mută victima într-un spațiu răcoros, cu aer condiționat, scoate-i hainele, introdu-o într-o cadă cu apă rece sau udă-i corpul cu cârpe reci. Urmărește dacă sunt probleme cu respirația”, recomandă medicii, pe fiipregatit.ro.
Arsuri solare
Nu sta la plajă în mijlocul zilei, când nivelul radiațiilor e ridicat, și niciodată fără cremă cu factor de protecție. Chiar dacă adie briza mării, soarele te arde fără să-ți dai seama. Dacă totuși te-ai ars, ca să nu-ți strici de tot vacanța, ia măsuri din prima zi: fă un duș răcoros, tamponează pielea cu prosopul (fără să o ștergi), aplică o cremă foarte hidratantă, iar a doua zi evită total expunerea la soare.
Înec
Medicul Viorica Nicolae te sfătuieşte să ridici capul victimei deasupra apei (cu mâna ta făcută „guler” la gâtul ei) şi să-l menţii cât mai drept. Nu ştii dacă nu cumva a fost lovit de stânci şi i-a fost afectată coloana. La mal, dacă respiră, pune-l în poziţie laterală de siguranţă. Dacă nu respiră, se încep manevrele de resuscitare. „Deschide-i gura şi vezi dacă se observă vreun corp străin. Apoi începem compresiile toracice. Se fac 30 de compresii şi 2 ventilaţii, alternativ, dacă sunt doi salvatori. Dacă e doar unul, se fac compresii toracice până soseşte ajutor specializat. Compresiile se fac cu o frecvenţă de 100 pe minut, astfel încât toracele să aibă timp să revină la poziţia iniţială. La copii, se începe cu 5 ventilaţii salvatoare, poi se fac 15 compresii toracice la 2 ventilaţii”, explică medicul. Oricum, nu te aventura să salvezi pe cineva aflat în pericol de înec dacă tu însuţi nu eşti un bun înotător.
Toxiinfecţia alimentară
Rişti să te îmbolnăveşti mai uşor în sezonul cald, când alimentele se alterează mai uşor. Toxiinfecția alimentară se manifestă prin diaree, febră, dureri abdominale şi dureri de cap. Bea mai multe ceaiuri cu efect gastro-protector, antiseptic, antimicrobian, calmant, antiinflamator. Printre acestea, muşeţelul, gălbenelele, menta, roiniţa, sunătoarea.
Înţepăturile de insecte
Spală zona afectată cu apă şi săpun, aplică apoi comprese cu gheaţă, pentru calmarea durerii. În cazul înţepăturii de albină, îndepărtează imediat acul rămas în piele, spală locul, aplică gheaţă şi, la sfârşit, un unguent pe bază de antibiotic.
Infecţiile urinare
Pot apărea destul de frecvent la mare, din cauza costumului de baie ud pe care îl ținem pe noi, a lenjeriei din material sintetic în care transpirăm, a deshidratării. Cum simpomele debuteză brusc şi sunt extrem de neplăcute, e bine să ai mereu în casă, sau în bagajul de vacanță, un antibiotic natural, pe bază de uleiuri esențiale și un ceai cu efect diuretic.