Cele mai întâlnite tipuri de lapte vegetal. Sunt numai bune de încercat în Post
Ultima actualizare:
Gustos şi hrănitor, laptele vegetal este un înlocuitor ideal al laptelui de vacă. Nu conţine lactoză, este slab în grăsimi, dar bogat în vitamine şi minerale, şi de mare ajutor în prepararea dulciurilor în perioadele de post. Iată cele mai des întâlnite tipuri de lapte vegetal.
- Laptele de soia conţine proteine de înaltă calitate, aproximativ în aceeaşi cantitate cu cele din laptele de vacă. De asemenea, este o sursă de vitamine, minerale, fitoestrogeni şi fibre alimentare, însă are puţin calciu şi puţine grăsimi saturate. Din lapte de soia se prepară şi “brânza” numită tofu, precum şi iaurt, chefir, cremă.
- Laptele de migdale se poate folosi pe post de “frişcă” la cafea, ca băutură delicioasă şi ca ingredient în diferite dulciuri, produse de patiserie, mâncăruri. Are mai puţină vitamina D decât laptele de vacă şi un conţinut mediu de proteine. Este o sursă bună de vitamina E şi vitamine din grupul B, precum şi de calciu.
- Laptele de orez este făcut din orez măcinat sau fiert cu apă, amestecat şi strecurat, cel mai adesea din orez brun sau din făină de orez. Conţine mai mulţi carbohidraţi, dar mai puţine proteine şi calciu. Poate fi o băutură delicioasă sau un ingredient minunat pentru produse de patiserie, clătite, budinci, supe şi sosuri.
- Laptele de ovăz este preparat din crupe sau fulgi de ovăz, conţine puţine proteine, dar multe fibre solubile, numite beta-glucan, bune pentru stimularea digestiei, pentru slăbit şi pentru scăderea colesterolului “rău” LDL. Este bogat în vitamine şi minerale, considerat un tonic al sistemului nervos şi al organismului slăbit după boală.
- Laptele de cocos are un gust uşor dulce şi o consistenţă asemănătoare laptelui de vacă. Din el se prepară prăjituri, torturi delicioase, sosuri, supe, cocktailuri şi băuturi. Se obţine din partea albă a nucii de cocos dată pe răzătoarea fină, înmuiată în apă şi bine “stoarsă”, pentru a produce lapte. Are un conţinut destul de mare de grăsimi şi de calorii, conform www.formula-as.ro.
- Lapte din seminţe de cânepă este printre cele mai valoroase tipuri de lapte vegetal, datorită compoziţiei sale complexe. Obţinut din seminţe de cânepă înmuiate în apă şi măcinate, este o sursă bună de aminoacizi esenţiali şi de grăsimi sănătoase omega-3. Este bogat în proteine uşor digerabile, în fitosteroli, vitamine şi minerale.