Ciuboţica-cucului, remediul bolilor de plămâni
Floarea aceasta delicată se transformă într-un remediu adjuvant eficient când vine vorba despre combaterea tusei convulsive, bronşitei şi a insomniei. Citeşte mai multe detalii în numărul din martie al Revistei “Click! Sănătate!”.
Ciuboţica-cucului înfloreşte în aprilie şi mai, adică în perioada imediat următoare. Profită de planta proaspăt culeasă ori caută preparate din ciuboţica-cucului în magazinele cu profil naturist.
Este bine să le ai în casă când dau târcoale infecţiile respiratorii.
Sub formă de decoct, planta este eficientă în tratarea afecţiunilor pulmonare – combate tusea uscată – pentru că favorizează expectoraţia. Planta reduce febra şi ajută la eliminarea toxinelor, inclusiv prin relaxarea şi fluidizarea compuşilor din aparatul respirator.
Infuzia reduce crizele de tuse seacă
Prepară o infuzie din 1 lingură de rădăcină de ciuboţica-cucului şi 300 ml de apă. Fierbe planta 10 minute, apoi lasă la infuzat un sfert de oră. După ce strecori amestecul, e bine să îl bei cu înghiţituri mici. Se recomandă consumul a câte o jumătate de cană de 3-4 ori pe zi.
Remediul dizolvă secreţiile bronhice, are efect emolient, expectorant, antispastic şi poate calma, chiar reduce numărul crizelor de tuse seacă. Din flori de ciuboţica-cucului proaspete şi flori de soc (2 linguri la o cană mare de apă) se face infuzie cu efect benefic pentru suferinzii de astm bronşic.
Siropul este adjuvant în bronşite
În caz de probleme respiratorii cum sunt bronşitele, faringitele sau virozele, ajută siropul din ciuboţica-cucului.
Macină fin cu râşniţa câteva rădăcini uscate sau proaspete de plantă şi pune pulberea într-un borcan, cât să umple o treime din recipient. Peste rădăcină pui miere polifloră, cât să umple vasul.
Siropul trebuie să stea într-un spaţiu cu temperatură moderată vreme de 4 săptămâni, timp în care se agită zilnic.
După 1 lună se poate consuma câte 1 lingură pe zi, până la ameliorarea simptomelor.