Click! îţi dă 5 sfaturi ca să scapi de sforăit
Ştiai că la fiecare 100 de oameni cinci dintre ei nu se odihnesc suficient din cauza sforăitului? Mai mult, studiile arată că nu numai bărbaţii sunt predispuşi acestei afecţiuni, ci şi femeile şi copiii. Reporterii Click! îţi prezintă câteva remedii care te vor ajuta să ai un somn liniştit şi odihnitor.
Sforăitul e o problemă care îţi poate afecta sănătatea, dar şi viaţa de cuplu. Alimentaţia, stresul şi obezitatea sunt cauzele cele mai frecvente ale acestei afecţiuni care nu trebuie ingnorată.
Nu mai punem la socoteală dietele pe care le poţi urma şi, bineînţeles, sfaturile legate de stilul de viaţă.
În magazine şi farmacii există o sumedenie de produse antisforăit. Unele dintre acestea se pot cumpăra fără reţetă şi nu costă nici foarte mult.
Perne ortopedice
Perna antisforăit dă rezultate dacă este folosită frecvent, în fiecare noapte si este considerată a fi cea mai simplă metodă antisforăit.
Pentru că în majoritatea cazurilor sforăitul se produse atunci când dormi cu faţa în sus, pe spate, perna este prevăzută cu o protuberanţă la nivel central care întoarce capul într-o parte sau alta.
Practic, nu-ţi permite să dormi cu capul drept, acesta fiind întors ori spre stânga, ori spre dreapta.
Plasturi nazali antisforăit
Plasturii sau benzile nazale antisforăit se aplică pe nas şi acţionează foarte simplu: ridică nările, mărind astfel deschiderea căilor nazale şi permite persoanei care foloseşte produsul să respire pe nas şi nu pe gură.
Astfel se reduce congestia nazală şi, implicit, sforăitul. Plasturii nazali sunt adezivi având lamele flexibile, nu conţin substanţe medicamentoase deci nu prezintă efecte secundare.
Produsul se găseşte în orice farmacie şi se vinde fără reţetă medicală.
Proteză pentru mandibulă
Anumiţi medici recomandă ca remediu împotriva sforăitului proetza pentru mandibulă care se aplică doar în timpul somnului.
Acest aparat dentar impinge in fata mandibula permitând lărgirea faringelui şi stabilirea unei circulaţii normale a fluxului respirator.
Înainte de a opta pentru o astfel de metoda antisforăit este recomandat să te consulţi cu medicul orelist şi apoi cu medicul stomatolog.
Picături nazale
Picăturile nazale antisforăit eliberează căile nazale şi permite aerului să pătrundă cu uşurinţă.
Acesta se administrează în fiecare seară, înainte de culcare. Produsul se păstrează la temperatura camerei, într-un loc uscat şi ferit de lumină puternică.
Spray antisforăit
Spray-urile antisforăit acţionează asupra ţesuturilor de la nivelul gâtului. Se foloseşte în fiecare seară, înainte de culcare.
Înainte de a fi folosit, flaconul se agită bine. Apoi se pulverizează în gât timp de o secundă iar substanţa se înghite. Operaţiunea se repetă încă o dată.
Alte sfaturi
- Renunţaţi la alcool, ţigări şi cafea;- Curăţaţi nasul înainte de culcare;- Dormiţi pe o parte, nu pe spate;- Dormiţi pe o pernă mai înaltă în aşa fel încât capul să stea mai ridicat;- Aerisiţi camera înainte de culcare;- Cumpăraţi un umidificator;- Renunţă la mâncărurile grase şi la cinele consistente. Masa de seară se ia cu 3 ore înainte de culcare;- Dacă aveţi probleme cu greutatea, e recomandat să adoptaţi o dietă pentru a da jos câteva kilograme.
«Cum se efectuează testul cu poligraful?»
Specialist Magdalena Ciobanu, medic pneumolog Marius Nasta
Iată care sunt semnele de alarmă ce ar trebui să te facă să mergi de urgenţă la medic: dacă suferi de apnee în somn, dacă eşti foarte obosit peste zi, îţi pierzi puterea de concentrare şi de muncă, dacă aţipeşti în cursul zilei.
În acest caz trebuie să te adresezi medicului de familie care te va trimite la medicul ORL.
Dacă se va constata că nu suferi de nici o afecţiune ORL, următorul pas e să te adresezi medicului pneumolog.
Acesta, în cazul în care consideră că e necesar, te va supune unui test cu poligraful, un aparat cu care vei dormi o noapte.
Apoi, aparatul va fi „citit" de medic şi ţi se va prescrie un tratament.
Sforăitul poate fi cauzat şi de fumat, consum de alcool, cafea, mese consistente, obezitate etc.
Sforăitul poate fi cauzat de deviaţii de sept, polipi, tumori etc.
Ce găseşti în comerţ