Click! îţi spune cum să cumperi cea mai sănătoasă pâine

Ultima actualizare:

    Din multitudinea de sortimente care se găsesc în magazinele de panificaţie şi supermarket-uri, doar câteva sunt cu adevărat sănătoase
Din multitudinea de sortimente care se găsesc în magazinele de panificaţie şi supermarket-uri, doar câteva sunt cu adevărat sănătoase

Pâine albă, pâine integrală, cu cereale, pâine dietetică sau graham.Din multitudinea de sortimente care se găsesc în magazinele de panificaţie şi supermarket-uri, doar câteva sunt cu adevărat sănătoase.

Tu ştii ce să alegi? Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne-a explicat care sunt proprietăţile celor mai căutate tipuri de pâine.

Pâine albă: 1-1,1 lei

Ingrediente: Făină albă, drojdie, sare, apă

Părerea specialistului: „Nu conţine fibre, vitamina B şi nici minerale, are un index glicemic foarte ridicat, iar excesul de glucoză se depune sub formă de grăsimi sau colesterol pe vasele de sânge. Consumatorii pot fi afectaţi de constipaţie, boli cardiovasculare şi chiar cancer de colon".

Pâine integrală: 1,5-2 lei

Ingrediente: Făină integrală de grâu, drojdie, sare, apă

Părerea specialistului: „Conţine fibre care reglează tranzitul intestinal, vitamina B, indexul glicemic este mult mai mic, conţine săruri minerale şi proteine".

Pâine integrală cu seminţe: 4-5 lei

Ingrediente: Făină albă de grâu, făină neagră de grâu, făină dietetică de grâu, făină de secară, fulgi de secară, fulgi de ovăz, apă, drojdie, amestec de seminte (mei, in, floarea soarelui, dovleac, susan), fibre solubile din cicoare, dextroză, otet de vin, făină de malţ, gluten

Părerea specialistului: „Este o pâine multi-cereale, cu seminţe ce conţin acizi graşi Omega 3 şi au proprietăţi antiinflamatorii. Conţine fibre şi este preparată după un proces tehnologic multifazional care durează 24 de ore. Calitatea este superioară, iar fermentaţia lentă, în timp".

Pâine dietetică: 2-3 lei

Ingrediente: Făină semialbă de grâu, făină de secară, tărâţe de grâu, drojdie, sare iodată, gluten de grâu, făină de malţ, ameliorator de panificaţie (făină de soia, emulsifianţi: E472e, E481, enzime, agent antioxidant: E 300, ameliorator de făină: E 920, extract de malţ), corector de aciditate E 262, conservanţi E 200, E 282

Părerea specialistului: „Conţine foarte multe E-uri, deci, din start, trebuie evitată. Faptul că este numită dietetică nu are nici o legătura cu calitatea ei. Este doar un exemplu de promovare de marketing, de interpretare a cuvântului dietetic"

Pâine graham: 1-1,5 lei

Ingrediente: Făină dietetică de grâu graham, făină albă de grâu, apă, drojdie, sare, tărâţe de grâu, ameliorator de făină, conservant: propionat de calciu, gluten

Părerea specialistului: „Este un produs foarte bun, care merită consumat cu orice ocazie. Este sănătos şi poate fi cumpărat cu încredere"

Baghete cu susan: 2,5-3 lei

Ingrediente: Făină albă de grâu, drojdie, sare iodată, ameliorator de făină: acid ascorbic, dextroză, enzime, făină de guar, emulsifianţi E 472e, gluten, fosfat de calciu, lecitină, făină, de soia, seminţe de susan

Părerea specialistului: „Conţin făină albă, deci nu le recomand".

Pâine de casă cu cereale şi seminţe

Ingrediente: 0,55 kg făină de grâu spelta tip 630, 0,05 kg făină de secară tip 997, 0,25 lapte bătut, 0,10 l apă, o lingură sare cu alge, o lingură drojdie uscată, o lingură coriandru, chimen, fenicul.

Mod de preparare: După ce pâinea a fost frământată şi dospită, se umezeşte cu puţină apă şi se împrăştie deasupra seminte de susan, dovleac, floarea-soarelui, chimen, fulgi de ovăz. Pâinea se păstrează proaspătă în medie 5 zile, la frigider – o săptămână, la congelator – între 1 şi 2 luni.

«Citeşte cu mare atenţie eticheta!» Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi directorul Institutului de  Cercetări Alimentare

 „Pâine” este un termen generic pentru sute de alimente asemănătoare, dar în acelaşi timp foarte diferite nutriţional şi compoziţional.

Pentru a şti dacă o pâine este sănătoasă, citiţi eticheta cu ingredientele utilizate şi eticheta nutriţională.

Pâinea este bună, nu îngraşă dacă este integrală, autentică, corect asociată cu celelalte alimente, dacă este consumată conform principiilor crononutriţiei, dacă nu exagerăm cu cantitatea, dacă ţinem cont de starea noastră de sănătate şi de stilul nostru de viaţă activ sau sedentar.

Atenţie! În prezent, unele sortimente de pâine seamănă mai mult cu cozonacul, conţin cantităţi semnificative de grăsimi, zahăr, fâină de malţ pentru a o colora şi pentru a ne păcăli. Înainte de a cumpăra pâine, citiţi cu atenţie eticheta!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net