Click! te învaţă cum să ţii gripa la distanţă

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

A venit sezonul virozelor şi gândul ne duce către vaccin! Dar poţi alege: vaccin cu ac sau fără ac. Cel din urmă îl găseşti la farmaciile cu plante medicinale sau în grădina bunicii. Specialistul Click!, dr. Cristina Bălănescu ne spune care sunt ierburile care ne feresc de gripă!

simeon stalpnicul png

Alternativa acului şi a seringii sunt plantele medicinale. Sub formă de ceai, infuzie, decoct, ele stimulează aparatul respirator, "ţinta" favorită a răcelilor şi gripei şi capacitatea generală de autoapărare a organismului.

Cum, exact? Substanţele active din aceste plante stimulează secreţia de mucus şi hormoni - substanţe absolut necesare în neutralizarea şi evacuarea microorganismelor nocive.

Ceaiuri relaxante

Tei, isop, ienupăr, anason, eucalipt, salcie, soc, potbal, se folosesc sub formă de infuzie sau în diverse amestecuri.

Se face o infuzie dintr-o linguriţă de amestec, la o cană cu apă clocotită. Ca să dai o savoare aparte amestecului, adaugă scorţişoară şi/sau coriandru.

După gust, adaugă şi o jumătate de lămâie. Se bea zilnic 2 căni de infuzie, aceeaşi cantitate, copii şi adulţi.

Echinaceea creşte imunitatea

 Echinaceea, este cea mai cunoscută plantă cu rol în creşterea imunităţii. Se foloseşte sub formă de tinctură, infuzie sau capsule.

Se administrează o dată cu răcirea vremii, zilnic, pe o perioadă de câteva luni. Pentru copii o capsulă pe zi, pentru adulţi se începe cu 4 capsule pe zi 10 zile, apoi 2 capsule pe zi.

Cătina şi măceşul alungă gripa

Cătină se foloseşte sub formă de ulei, sirop, ceai-infuzie sau sub forma următorului amestec: 100 g miere, 30 g fructe de cătină (această proporţie se păstreză şi dacă prepari cantităţi mai mari). Se lasă la macerat 3-7 zile.

Se administrează de la jumătatea lui octombrie şi până în aprilie. Atenţie! Leacul trebuie luat până în ora 14.00, deoarece este puternic energizant! Administrat seara, garantează o noapte albă.

Măceşul, se foloseşte sub formă de decoct, tinctură, sirop sau în amestec cu miere. Se administrează din octombrie până în aprilie, zilnic. Copiii vor bea 200-400 ml pe zi de decoct, iar adulţii până la 750 ml pe zi. Dacă folosiţi tinctura, pentru copii 10 picături de 3 ori pe zi, iar pentru adulţi 25 de picături de 3 ori pe zi.

Igiena personală te fereşte de răceli

Măsurile de igienă personală sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. Ministerul Sănătăţii recomandă câteva metode pentru prevenirea gripei sezoniere.

Păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave.

 Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a a contactului cu persoanele bolnave.

Evitarea automedicaţiei, şi prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor simptome de gripă, răceală sau infecţii respiratorii superioare.

Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunztoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 - 26 grade Celsius).

 Persoanele bolnave vor folosi batiste igienice personale în caz de tuse sau strănut.

Aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 grade C.

Menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.

Evitarea vizitării bolnavilor sau suspecţilor de gripă.

Mâncaţi multe legume şi fructe

Fiţi atenţi la întregul mod de viaţă: mâncaţi multe legume şi fructe (în special morcov, păstârnac, pătrunjel, ţelină, salată verde, ceapă şi usturoi, hrean, sâmburi de migdale). Dacă sunteţi predispuşi la afecţiuni respiratorii, evitaţi să consumaţi alune, arahide, fructe de mare şi pâine preparată cu prea multă drojdie.

Acestea conţin o serie de substanţe care prin descompunere dau produşi ce împiedică oxigenarea ţesutului pulmomnar în special, de asemena conţin foarte multe substanţe alergenice ce pot să declanşeze reacţii alergice în lanţ). Faceţi mişcare în aer liber, respectaţi programul de odihnă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net