Condimentele te scapă de indigestie


    Nu mâncaţi dulciuri după masă.
Nu mâncaţi dulciuri după masă.

Sărbătorile aduc şi o mulţime de excese alimentare. Pentru că ne este greu să renunţăm la masa tradiţională cu sarmale, cârnaţi şi caltaboş, specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş, specialist în medicina tradiţională indiană, ne oferă câteva remedii rapide, pentru indigestia de după Sărbători.

Cel mai bine e să previi decât să tratezi, spune o vorbă din bătrâni. Condimentarea mâncărurilor reprezintă cea mai bună metodă de a evita indigestiile.

Condimentele fac alimentele mai uşor digerabile datorită uleiurilor aromate pe care le conţin. Este esenţial ca mâncarea să fie uşor digerabilă, pentru a nu rămâne mult timp în tubul digestiv. În felul acesta se evită fermentarea şi putrefacţia alimentelor.

Cele mai bune condimente sunt verdeţurile (pătrunjel, leuştean, ţelină, mărar, tarhon, busuioc, mentă), lămâia, oţetul de mere, ceapa, usturoiul, hreanul, ghimbirul, piperul, cimbrul, chimionul, coriandrul, dafinul, scorţişoara. Iată şi alte recomandări importante:

Nu beţi apă rece imediat după masă. Apa rece va încetini digestia. Chiar şi produsele pe bază de cereale îşi măresc consistenţa şi se transformă într-o pastă lipicioasă. O parte se va absorbi, iar ceea ce va rămâne se va depune ca un strat de murdărie pe intestine, ce favorizând fermentaţia acidă.

Consumaţi fructe cu cel puţin 30 de minute înainte de masă sau serviţi-le ca o masă separată.

Nu mâncaţi dulciuri după masă. E mai bine ca desertul să fie luat ca o gustare separată, la cel puţin două ore după masă.

 Laptele este un aliment complex şi greu de digerat. Trebuie băut cald şi eventual condimentat. Este bine să nu fie combinat cu nici un alt aliment.

Atenţie la ardeiul iute, care este iritant şi poate inflama mucoasa tubului digestiv. Consumul în exces poate agrava afecţiunile digestive şi ale sistemului nervos.

GHIMBIR

Tonic digestiv din ghimbir: are gust picant, uşor dulce şi efect puternic încălzitor. Iată cum se prepară: se amestecă o lingură de ghimbir proaspăt ras, o lingură de suc de lămâie şi un vârf de cuţit de sare de bucătărie

AUTOMASAJ

Din poziţia stând pe spate relaxat, se execută 7 serii de câte 5 rotaţii, cu palma pe abdomen, în sensul acelor de ceasornic. Se foloseşte ulei presat la rece din măsline sau floarea soarelui, încălzit la temperatura corpului şi îmbogăţit cu esenţe aromate de mentă sau lavandă.

adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
cub smiley png
Oxi de la Chefi la Cutite 5 jpg
Jorge la Survivor (1) jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
cub claudia pavel cream png
cub mircea bravo png
cub irinel columbeanu  monica gabor mr pink png
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 3 februarie sfantul simeon doxologia jpeg
foto1 sorin balos chirurg de top  blur la femeieB jpg
rate marite jpg
fototapet steag sua 15514 jpg
16x9   theodor andrei jpg
guineea jpg