Condimentele te ţin sănătos
Piperul negru
Poate fi folosit la aproape toate tipurile de mâncare, chiar şi în prăjituri. Singur sau în combinaţie cu alte condimente se poate folosi pentru prepararea fripturilor, tocanelor, sosurilor şi mâncărurilor cu legume, salatelor. Iuţeala sa merge bine cu gustul de acru - calitate adesea folosită la prepararea peştelui.
Muştarul
E un condiment des folosit pentru carnea fiartă, dar şi la sosuri, întrucât seminţele de muştar conţin emulgatori, muştarul îmbunătăţind nu numai aroma, ci şi stabilitatea sosurilor emulgate.
Usturoiul, ceapa, arpagicul, prazul şi hreanul
Sunt cunoscute încă din antichitate pentru gustul picant, dar şi pentru aroma puternică. Se folosesc cu succes atât pentru preparate din carne şi fripturi, cât şi ca ingrediente în sosuri şi salate.
Scorţişoara, vanilia, cuişoarele
Cunoscute pentru aromele lor deosebite dau savoarea în primul rând prăjiturilor, dar la fel de bine pot să dea gust şi preparatelor mai light care ne „îndulcesc" dietele.
Ardeiul iute
Prin substanţa pe care o conţine, capsaicină, luptă împotriva tumorilor de la nivelul pancreasului, plămânilor şi prostatei. Ardeiul iute roşu scade nivelul colesterolului total din sânge, al trigliceridelor şi agregarea plachetară.
Tipuri de condimente
* acide (oţetul, acidul tartaric, sarea de lămâie şi acidul citric) ;* picante (piperul alb şi piperul negru, muştarul, boia de ardei iute şi dulce, caperele) ;* aliacee (usturoiul, ceapa verde şi ceapa de apă, arpagicul, prazul şi hreanul) ;* aromate pentru asezonarea preparatelor culinare (coriandru, chimenul, scorţişoara, vanilia, cuişoarele, anasonul, cimbrul, leuşteanu, tarhonul, mărarul şi pătrunjelul). Dintre ele, verdeţurile, precum mărarul, pătrunjelul şi leuşteanul, pe lângă faptul că au şi aromă, şi gust plăcut, aduc şi un conţinut de vitamina C impresionant. Datorită lor sunt stimulate pofta de mâncare şi digestia.