Copiii alăptaţi natural sunt mai feriţi de astm
Cercetătorii de la Centrul Medical Erasmus din Olanda au ajuns la concluzia că hrănirea copiilor exclusiv cu lapte matern până la 6 luni poate reduce riscul apariţiei simptomelor astmului.
În urma studiului a reieşit faptul că subiecţii, care nu au fost alăptaţi niciodată, au prezentat o incidenţă mai mare a repiraţiei dificile şi a tusei uscate sau cu expectoraţii în primii 4 ani de viaţă, comparativ cu cei care au fost hrăniţi cu lapte matern în primele 6 luni.
Copiii care nu fuseseră alăptaţi deloc prezentau de 1,4-1,5 mai des simptome precum repiraţia şuierătoare şi tusea. Chiar şi în cazul copiilor care au fost hrăniţi atât cu laptele mamei, cât şi cu alte tipuri de lapte în primele 4 luni, s-a observat un risc crescut de dezvoltare a simptomelor premergătoare astmului.
Deşi studii anterioare au arătat că există o legătură între alăptare şi astm, această cercetare este prima care a evidenţiat legătura dintre durata alăptării şi numărul episoadelor de respiraţie dificilă. De asemenea, studiul a relevat faptul că primele simptome ale astmului apar mult mai devreme la copiii care au fost alăptaţi mai puţin timp sau în completarea dietei formate din alte alimente.