Coriandrul, leac pentru bolile grave

Ultima actualizare:

Plantă descoperită cu mai bine de 2000 de ani în urmă, coriandrul nu trebuie să lipsească din farmacia verde a oricărei gospodării. Datorită popularităţii de care se bucură în India şi în multe ţări asiatice, planta a fost adoptată şi de ţările europene.

Acţiunea sa complexă asupra sănătăţii organismului se datorează conţinutului bogat în aminoacizi (şapte tipuri), în uleiuri esenţiale (11 feluri), în vitamine (mai ales A şi C), dar şi în minerale, precum fosforul.  

Previne uzura ochilor

Datorită vitaminelor, mineralelor (în special a fosforulu) şi antioxidanţilor din compoziţie, coriandrul este capabil să prevină uzura ochilor şi scăderea acuităţii vizuale. În acelaşi timp, pentru că această plantă- medicament este un puternic dezinfectant, cu efecte antimicrobiene dovedite, protejează ochii de boli contagioase, precum conjunctivita.

Are proprierăţi antiinflamatorii

Din vremuri îndepărtate, specialiştii au descoperit proprietăţile  antiinflamatorii ale coriandrului şi de atunci l-au recomand în tratarea anemiilor, afecţiunilor reumatice şi bolilor de rinichi.

Previne balonările şi normalizează valorile  colesterolului

Ca şi alte ierburi aromatice, coriandrul ascunde numeroase surprize.

„Planta calmează crampele abdominale, previne balonările sau diareea, favorizând secreţia biliară. Acizii din compoziţia plantei,  printre care cel linoleic, oleic, ascorbic sau stearic, ajută suferindul să aibă o tensiune arterială mai mică şi să normalizeze valorile ridicate ale colesterolului rău. Câteva boabe mestecate în gură împrospătează respiraţia şi au un rol antimicrobian”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Eficient în lupta cu agenţii patogeni

Numeroase studii europene, efectuate recent, dovedesc cât de eficiente sunt soluţiile concentrate, care conţin coriandru, în bătălia cu agenţii patogeni cum ar fi :escheria coli (vinovată de apariţia infecţiilor urinare şi digestive), salmonela şi stafilococul auriu.

Cercetătorii de la Universitatea Beira din Portugalia au constatat că mulţi dintre agenţii patogeni au fost distruşi de soluţiile care conţin cantităţi modeste de ulei de coriandru (numai 1,6% sau şi mai puţin).

„Iarba fericirii” în cuplu

De secole, planta este considerată un afrodisiac foarte eficient. Datorită acestei proprietăţi, egiptenii i-au atribuit coriandrului denumirea de „iarba fericirii” în cuplu. Chiar în renumita poveste „O mie şi una de nopţi”, întâlnim exemplul unui negustor care -şi trata sterilitatea cu un amestec de ierburi, printre care frunzele crude de coriandru.   

Combate epuizarea nervoasă

Coriandrul este tonic şi stimulent. Ceaiul preparat din fructele acestei plante aromatice este eficient şi în cazuri de epuizare nervoasă, de migrene şi de astenie. Studiile făcute în diferite spitale din Asia au scos în evidenţă că acest condiment are efecte calmante şi de aceea este recomandat în tratamentul multor afecţiuni: deficienţe de memorie, depresie, migrene, oboseală cronică şi epuizare nervoasă.   

Totodată, coriandrul este o sursă bogată în bioflavonoide, utile în tratamentul hemoroizilor şi varicelor.

Scade riscul apariţiei cancerului

Mai multe studii efectuate pe animale au evidenţiat faptul că administrarea unei cantităţi de seminţe de coriandru, măcinate în aceeaşi zi, au redus valorile parametrilor tumorali. Coriandrolul din compoziţia acestui condiment a demonstrat că este un adjuvant eficient în cancerul ficatului. În tratamentul acestui tip de cancer,  se administrează câte patru linguriţe de coriandru măcinat în aceeaşi  zi, în cure de trei luni. Tratamentul a dat rezultate şi în alte forme de cancer-de col uterin şi de sân. În paralel cu tratamentul, în aceste afecţiuni severe, trebuie respectată o dietă săracă în grăsimi.

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

1. Infuzia

  • Ingrediente: O  linguriţă de fructe de coriandru la o cană de apă. Fructele se infuzează cinci minute în apa clocotită, apoi ceaiul se strecoară.
  • Administrare: Pentru a stimula pofta de mâncare, specialiştii recomandă să se bea câte o cană de infuzie înaintea meselor principale. De asemenea, pentru a favoriza digestia, ceaiul se bea după mesele principale. 

2. Siropul de coriandru

  • Ingrediente: 20 fire  (cu frunze şi tije), doi litri de apă şi sucul unei lămâi.  
  • Preparare: Planta se fierbe timp de cinci minute în apă.  După aceea, într-un kg de zahăr se adaugă infuzia strecurată. Siropul se fierbe la foc mic, până când deasupra vasului apar balonaşe. Atunci se adaugă ultimul ingredient - zeama unei lămâi şi siropul trebuie să mai clocotească cinci minute. Siropul se toarnă călduţ în vase de sticlă şi se consumă câte o lingură, după mesele principale.

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net