Coşul zilnic cu alimente sănătoase costă 19 lei

Ultima actualizare:

    Chef Samuel LeTorriellec  ne prezintă câteva dintre alimentele sănătoase pe care experții OMS le recomandă în dieta zilnicăFoto: Dorin Constanda
Chef Samuel LeTorriellec ne prezintă câteva dintre alimentele sănătoase pe care experții OMS le recomandă în dieta zilnicăFoto: Dorin Constanda

Românii mănâncă multe grăsimi, sare şi dulciuri, iar legumele nu prea îşi găsesc loc în dieta zilnică, atrag atenţia experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Aceştia au făcut o analiză a posibilităţii introducerii în alimentaţia noastră a alimentelor sănătoase, care să se încadreze într-un buget minim. Click! îţi arată recomandările lor.

Câte legume trebuie să mâncăm zilnic?

Expertul OMS, Joao Breda, spune că dieta zilnică trebuie să conţină în proporţie de 70-80% alimente de origine vegetală şi numai 60 de grame de carne. „Alimentele de origine vegetală trebuie să aibă partea cea mai mare în dietă. Nu trebuie să fim vegetarieni, dar trebuie să fim aproape vegetarieni”, a precizat Breda, ieri, la conferinţa Mediafax. Mai concret, dacă vrem să avem o sănătate bună, trebuie să consumăm 400 de grame de legume pe zi. „Pe lângă faptul că au vitamine, au şi fibre, care contribuie la reglarea tranzitului şi prevenirea multor afecţiuni digestive, inclusiv a cancerului de colon”, a explicat şeful biroului OMS din România, dr. Victor Olsavszky. 

Reduceţi consumul de grăsimi!

În completare, Joao Breda a spus că nu ar trebui consumat mai mult de o bucăţică de 60 de grame de carne pe zi. „Aceasta are grăsimi saturate, în timp ce peştele, care are grăsimi mai bune, poate fi consumat în cantităţi mai mari. Grăsimile, în general, trebuie reduse”, a concluzionat expertul OMS.

Ce boli provoacă dieta nesănătoasă?

Specialistul OMS a atras atenţia că dieta nesănătoasă, combinată cu lipsa activităţilor fizice, duce la o problemă în Europa, impactul negativ fiind numărul mare de cazuri de diabet, de cancer sau de boli cardiovasculare. „România merge în aceeaşi direcţie cu alte ţări, înregistrând un consum mare de grăsimi şi de zahăr. Nu putem spune că aveţi o situaţie mai rea decât ceilalţi. Există tendinţa de a ne occidentaliza şi asta vine la pachet cu altele: cancer, diabet, boli cardiovasculare”, a afirmat Joao Breda.

Ce conţine coşul cu alimente sănătoase?

Ţinând cont de obiceiurile noastre alimentare şi de faptul că suntem campionii Europei la bolile cardio-vasculare, OMS, în colaborare cu Centrul Global pentru Nutriţie şi Sănătate de la Copenhaga, a făcut o analiză a posibilităţii de introducere în dieta zilnică a românilor de alimente sănătoase, care să se încadreze într-un buget minim pe care să şi-l permită fiecare familie.

Specialiştii au concluzionat că valoarea coşului minim zilnic, care să asigure tot necesarul de nutrienţi pentru o familie de patru persoane, ar putea fi în valoare de 19,41 lei. Acest coş zilnic poate include: făină integrală, pâine cu tărâţe, varză, ficat de porc, macrou, telemea, ceapă, morcovi, cartofi, sfeclă, mălai.

Coşul zilnic poate fi diversificat la un cost cuprins între 20 şi 26 de lei, în componenţa acestuia mai putând fi introduse: merele, orezul, prazul, alte organe de animale şi o varietate mai mare de peşte.

Salată sănătoasă

simeon stalpnicul png

Ingrediente pentru o porție: jumătate de țelină de mărime medie; o ceapă roșie; 4 roșii cherry; pătrunjel; salată verde; măsline; telemea; sare, ulei de măsline, o lămâie.

  • Mod de preparare: Jumătate din țelină se dă pe răzătoarea mare. Se așază pe o farfurie și se pune la marinat în puțin ulei de măsline, zeamă de lămâie și sare. Restul de țelină se taie fideluță (Julien). Se pune, de asemenea, la marinat. Separat, se taie mărunt ceapa roșie, apoi roșiile, în patru. Într-un castron se pune salata verde spălată și ruptă mărunt. Se adaugă ceapa și roșiile, țelina tăiată fideluță, sare, ulei de măsline și zeamă de lămâie. Se amestecă și se așază pe farfurie. Deasupra se pun feliile de țelină ținute la marinat. Se ornează cu frunze de pătrunjel. Se adaugă măsline, iar, pe margine, cubulețe de telemea. Poftă bună!

„Trebuie să facem 150 de minute de mișcare pe săptămână”

simeon stalpnicul png

Experul OMS spune că degeaba mâncăm sănătos dacă nu facem mişcare 150 minute pe săptămână, constând în plimbări, alergare uşoară şi alte tipuri de exerciţii. „Dacă nu, problema nu e că se depun caloriile pe burtă şi e inestetic, dar se depun pe coronare, artere, în zone care ne trimit la hipertensiune, diabet, accident vascular cerebral, şi atunci hai să ne gândim cât ne costă pe toţi acest lucru. Degeaba creştem speranţa de viaţă dacă ultimii ani îi petrecem în scaun cu rotile sau paralizaţi”, a explicat dr. Victor Olsavszky, şeful OMS România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net