Cum acorzi primul ajutor în caz de leşin

Ultima actualizare:

Ţi s-a întâmplat să leşini şi să nu ştii care sunt cauzele? Poate fi vorba despre o carenţă de vitamine şi minerale în organism sau, mai rău, despre vreo boală gravă, spun specialiştii. Află cum îţi revii după un moment ca acesta şi cum poţi ajuta pe cineva care se află în impas!

Leşinul reprezintă pierderea temporară a cunoştinţei şi apare în momentul în care creierul nu primeşte suficient sânge şi, implicit, oxigenul pe care acesta îl transportă. Inconştienţa poate apărea brusc sau poate fi prevenită de o senzaţie de slăbiciune care se accentuează treptat. 

Simptomele care anunţă leşinul

Leşinul este însoţit de pierderea tonusului muscular şi paloarea feţei. Înainte de acest episod, persoana în cauză se simte slăbită, ameţită, apare senzaţia de greaţă, iar vederea se poate întuneca şi sunetele pot fi percepute distorsionat. Dacă ai aceste simptome, mai întâi solicită ajutorul persoanelor din jur, apoi aşază-te pe un scaun sau întinde-te în pat. Pentru a preveni leşinul, medicii recomandă să iei micul-dejun înainte de a pleca de acasă. Chiar dacă nu eşti obişnuit să mănânci dimineaţa, măcar bea un ceai cald, îndulcit cu miere. Este important să ai o alimentaţie echilibrată, bazată în special pe fructe şi legume. 

Dacă incidentul are loc pe stradă, e important să aşezi victima întinsă pe o parte, de preferat pe stânga, iar sub cap să îi pui o haină. Se preferă poziţia ”întins”, întrucât sângele este atras de gravitaţie în partea inferioară a corpului. Dacă persoana este aşezată pe orizontală, sângele circulă mai bine şi ajunge în mod adecvat la nivel cerebral. Poziţia ”lateral” ajută mai ales în cazul în care victima are şi stări de vomă, deoarece astfel nu se poate îneca. Apoi, trebuie să verifici căile aeriene pentru a elimina posibilitatea unei obturaţii, îndepărtează cureaua sau obiectele foarte strâmte şi asigură-te că persoana are suficient aer, îndepărtând oamenii din jur. Nu zdruncina persoana leşinată, nu o pălmui şi nu încerca să-i dai să bea ceva cât timp este inconştientă, întrucât nu poate înghiţi corect. Las-o să-şi revină singură. Dacă nu se întâmplă în câteva minute, cheamă ambulanţa.

Cauze ale leşinului 

În principiu, dacă leşinul este cauzat de deficitul de vitamine sau de astenie, nu apar complicaţii. După incident, e bine ca victima să stea întinsă 15-20 de minute. Dacă are dureri de cap, de spate, dureri în piept, abdominale, dificultăţi de respiraţie sau stare de slăbiciune, atunci este indicat să consulte un medic, conform www.farmaciata.ro. 

Pacientul trebuie supravegheat până se restabilește complet 

Dr. Pandrea Cristian, medic primar Medicină de Urgenţă, şef Departament Medicină de Urgenţă, Spitalul Clinic Sanador
Dr. Pandrea Cristian, medic primar Medicină de Urgenţă, şef Departament Medicină de Urgenţă, Spitalul Clinic Sanador

Leșinul (lipotimia, în termeni medicali) reprezintă senzația de pierdere iminentă a stării de conștiență însoțită de simptome ca: amețeli, privire încețoşată, senzație de lipsă de aer, anxietate, agitație, astenie etc., dar care arareori se finalizează prin stare de inconștiență. Cauzele pot fi multiple și, de obicei, nu sunt amenințătoare de viață – de exemplu: hipoglicemie, suprasolicitare, deshidratare etc.

Primul ajutor în caz de leșin respectă conceptul universal acceptat numit Suportul Vital de Bază și include evaluarea stării de conștiență (prin întrebări simple – „Ce faci?”, „Ce s-a întâmplat?”), evaluarea funcțiilor vitale (respirația și circulația) și susținerea lor la nevoie. 

Concret, salvatorul trebuie:

  • să supravegheze atent starea de conștiență și funcțiile vitale ale subiectului cu starea de conștiență păstrată;
  • să elibereze (manual) și să mențină deschise căile respiratorii la subiectul inconştient cu funcții vitale prezente; în acest sens, acesta va fi culcat pe o parte (poziția laterală de siguranță);
  • să demareze cât mai rapid manevrele de resuscitare cardio-pulmonară (compresii toracice externe și ventilație gură la gură) la subiectul inconştient care nu respiră; 
  • în toate situațiile în care se impune, să apeleze telefonic 112 pentru a accesa un serviciu medical de urgență;
  • să mențină supravegherea subiectului până la sosirea echipajului medical de urgență sau până la restabilirea completă a stării acestuia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net