Cum ajutăm ficatul să se regenereze

Dacă ţii la sănătatea ta, acordă o atenţie mărită ficatului, pentru că de el depinde buna funcţionare a întregului organism. Este un organ-cheie, ce are capacitatea de a se regenera singur, însă această funcţie o poţi susţine şi cu ajutorul remediilor naturale.

Alimente 

Ficatul poate avea de suferit din cauza unei infecţii virale (cu virus hepatitic A, B, C, D, E), dar şi din cauza unui stil de viaţă nesănătos: consumul alimentelor bogate în aditivi sau procesate, prăjeli, alcool, poluanţi, administrarea de medicamente, lipsa odihnei şi stres. Specialiştii recomandă o alimentaţie bogată în crucifere (varză, broccoli, conopidă etc.), rădăcinoase, proteine de calitate, uleiuri sănătoase, cereale integrale, lactate acide, sucuri verzi (orz verde, grâu verde), de sfeclă, ţelină, morcovi, germeni de grâu, de orz.

Plante 

Fructele de armurariu conţin silimarină, dpret urmare au o acţiune complexă de detoxifiere la nivel hepatic şi sangvin, îmbunătăţesc şi stimulează digestia. Totodată, protejează şi stimulează capacitatea de regenerare a celulelor hepatice lezate şi ajută la prevenirea epuizării glutationului (proteină cu rol puternic antioxidant, ce intervine în procesul de protecţie şi detoxifiere hepatică).  Se utilizează sub formă de comprimate (1-2 pe zi), infuzie combinată (circa 1 litru pe zi), pulbere (3-4 linguriţe de 3 ori pe zi, ţinute 10-15 minute sub limbă, apoi înghiţite cu apă). Se face o cură de aproape 30-45 de zile. Pentru potenţarea efectelor, se administrează în paralel cu păstură sau polen.

Rozmarinul este o plantă aromată mult utilizată în bucătăria mediteraneeană. La nivel digestiv, are acţiune de stimulare a producerii şi excreţiei de bilă, antispastică, uşurând digestia şi scăzând colesterolul. Are acţiune antiinflamatoare hepatică şi este un tonic al sistemului nervos. Rozmarinul poate fi folosit sub formă de: ceai, infuzie din 1 linguriţă frunze la o cană cu apă clocotită (2 căni pe zi), tinctură: 1 linguriţă diluată în 100 ml apă (3-4 ori pe zi), extract din mlădiţe de rozmarin: 50-70 picături în puţină apă, o dată pe zi, sau în asocieri.

Anghinarea este o plantă deosebit de valoroasă pentru ficat. Are efect coleretic-colagog (stimulează secreţia şi excreţia de bilă) şi îmbunătăţeşte digestia. Impulsionează excreţia colesterolului prin bilă şi ajută la normalizarea valorilor colesterolului şi trigliceridelor sangvine. Se recomandă cure de 20-30 de zile, urmate de pauză, conform www.farmaciata.ro. 

Ajutoare din stup

Dintre produsele stupului, benefice în caz de afecţiuni hepatice sunt păstura, cu rol de refacere a celulei hepatice (doza uzuală recomandată este de 10-20 g pe zi, cu 30-45 de minute după masă, pentru a evita disconfortul gastric) şi tinctura de propolis: se amestecă 50 de picături cu două-trei linguri de miere şi se administrează pe stomacul gol, o dată pe zi, în cure de câte 30 de zile.

shutterstock 165207755B jpg
1 horoscop luna noua in berbec jpg jpeg
adrian romcescu mp4 thumbnail png
Dan Negru, prezentoator Kanal D
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
Urşi ZOO Târgovişte. FOTO
cabral dominicana jpg
culita sterp webp
Parasutistii comemorati la Jilava FOTO Fundatia Gavrila Ogoranu crop jpg
bautura - sticla vin - mahmureala FOTO 123RF
image
image
image
image
bear grylls a mancat excremente de urs in romania jpg
foto1 la sfinxB jpg
shutterstock 165207755B jpg
minivacanta 1 decembrie jpg
foto 1 bec economic jpg
Screenshot 2022 11 29 at 21 10 20 png