Cum alegi cele mai bune ouă de pe piaţă
Tu ştii ce înseamnă cifrele 0, 1, 2 şi 3 înscrise pe ouă? Cum le alegi pe cele mai bune din multitudinea de modele de produse din magazine? Cum le prepari cât mai corect şi câte e bine să consumi pe săptămână? Nutriţionistul Marilena Oprişanu vine cu lămuriri despre unele dintre cele mai obişnuite alimente din frigiderele noastre.
0, 1, 2, 3
Există patru categorii de ouă şi doar 2 din 10 români le cunosc pe toate. Potrivit unui studiu realizat recent, 61% dintre români nu ştiu ce înseamnă cifrele înscrise pe ou şi, oricum, doar 25% dintre cumpărători citesc mereu aceste marcaje. Astfel, categoria 3 arată că ouăle sunt provenite de la găini crescute în baterii, categoria 2 provine de la găini crescute în hale, la sol, categoria 1 provine de la găini crescute în aer liber, iar categoria 0 reprezintă ouăle ecologice, de la găini crescute în ferme ecologice şi hrănite cu furaje care nu conţin făină proteică de origine animală, aditivi sau conservanţi.
Testul prospeţimii
În afară de aceste clasificări, un alt element esenţial în ceea ce priveşte calitatea unui ou o reprezintă prospeţimea. Potrivit nutriţionistului Marilena Oprişanu, un ou ţinut în frigider trebuie consumat în maximum două săptămâni. Poţi testa dacă oul e proaspăt punându-l într-un vas cu apă. Dacă stă pe fundul vasului, îl poţi consuma liniştit, dacă se ridică, înseamnă că e învechit. „Consumarea ouălor cu termen de valabilitate depăşit înseamnă risc de toxiinfecţii alimentare, indigestii şi infecţii cu salmonela. În unele situaţii, din cauza unei reacţii a ficatului, pot ieşi pete pe piele”, mai spune Marilena Oprişanu.
Cum se prepară corect
Cele mai sănătoase ouă sunt cele poşate sau fierte în coajă. Dacă le faceţi „ochiuri”, folosiţi doar puţin ulei din cel cu punctul de ardere înalt (de rapiţă, de cocos sau de seminţe de struguri). Omletele sunt consumate de toată lumea la micul dejun, însă combinaţia ou-brânză/caşcaval-şuncă nu e deloc recomandată.
„O regulă în alimentaţie e să nu combini mai multe tipuri de proteine la aceeaşi masă. La o astfel de omletă avem deja trei tipuri de proteină animală, iar problema e că se digeră greu şi afectează metabolismul. Faceţi omletă cu legume”, vă îndeamnă Marilena Oprişanu.
De asemenea, specialistul recomandă ca, la orice metodă de gătire, să lăsaţi gălbenuşul moale. Cel tare conţine sulf oxidat, care e indigest şi chiar toxic pentru organism.
Sunt recomandate maximum 4 ouă pe săptămână
Oul e un aliment valoros în alimentaţia noastră. Albuşul e cea mai pură formă de proteină, e uşor de digerat, putându-se consuma inclusiv seara. “Gălbenuşul conţine colesterol, eu îl scot din dietele celor care ţin cure de slăbire, au probleme cu ficatul sau cu digestia. Unei persoane sănătoase îi sunt recomandate până la 4 ouă pe săptămână”, spune specialistul.