Cum arată alunițele periculoase. Examinați-le lunar
Cu unele aluniţe ne naştem – fie că ne plac, căci se dovedesc adevărate semne de frumuseţe, fie că nu ne plac, fiindcă aduc ceva neplăcut înfăţişării noastre. Pe altele, însă, le dobândim pe parcursul vieţii şi s-ar putea spune că ni le cam merităm. Hai să vedem, însă, cum le recunoaştem pe cele care ne pot crea probleme de sănătate. Află mai multe din noul număr al Revistei „Click! pentru femei“!
Nevii melanocitari – cum se numesc aluniţele în termeni medicali – sunt proliferări benigne ale melanocitelor, celulele pigmentare ce dau culoare pielii. Cele mai multe aluniţe de pe corpul unei persoane apar din copilărie până în decada a treia de viaţă şi au o creştere lentă, simetrică, urmată de stabilizare şi, eventual, de regresie lentă odată cu vârsta.
Observarea nevilor, în fiecare lună
În unele condiţii, aluniţele pot suferi modificări în timp, devenind atipice din punctul de vedere al aspectului. Iar persoanele care au multipli nevi atipici prezintă un risc mai mare de apariţie a unui melanom. Tocmai pentru a preveni situaţiile complicate, în care formaţiunile cutanate maligne ajung să fie descoperite târziu, a fost instituit sistemul acronim ABCDE, de observare a aluniţelor cu ochiul liber. Astfel, sistemul cuprinde următoarele criterii:
- A („asimetrie“) – dacă desenăm o linie pe mijlocul unei aluniţe modificate (melanom), cele două jumătăţi nu sunt simetrice. În cazul unei aluniţe fără probleme (benignă), jumătăţile sunt simetrice, delimitând o formă relativ rotundă.
- B („bordură, margine“) – melanoamele au, în general, margini neregulate, zimţate, imprecis delimitate, în zigzag.
- C („culoare“) – nevii atipici sau melanoamele pot avea o varietate de culori, de la de brun-gri-negru la roşu-albastru-alb, în cazul melanoamelor avansate.
- D („diametru“) – melanomul este, de obicei, mai mare de 6 mm, cam de mărimea unei gume de creion. Există şi excepţii, unele melanoame pot fi foarte mici, de câţiva milimetri.
- E („evoluţie“) – orice leziune care creşte brusc sau în timp trebuie considerată suspectă şi examinată dermatoscopic.