Cum îți învingi fobiile

Ultima actualizare:

    Unii se pot teme să iasă în afara casei (agorafobie) sau să intre în spaţii închise, cum sunt liftul, metroul sau pivniţele (claustrofobie).www.clicksanatate.ro
Unii se pot teme să iasă în afara casei (agorafobie) sau să intre în spaţii închise, cum sunt liftul, metroul sau pivniţele (claustrofobie).www.clicksanatate.ro

Liftul, parcarea, albinele, o simplă zgârietură... Toate aceste lucruri aparent inofensive ne pot crea fobii. Deseori, aceste spaime iraționale transformă viața celui care suferă de ele într-un coșmar. Din fericire, le poți depăși!  

Fobia reprezintă frica de un obiect sau o situație care, pentru marea majoritate a oamenilor, nu reprezintă nimic altceva decât un obiect sau o situație. Unele fobii sunt ușoare și nu afectează foarte mult viața cotidiană, altele însă sunt atât de severe încât cei afectați rămân închiși în casă, nu-și pot păstra un serviciu sau nu ajung să nu mai aibă niciun fel de contacte sociale. În lumea contemporană, fobiile sunt frecvente.

Cauzele fobiilor sunt variate. Ele pot fi legate de evenimente traumatice din copilărie sau adolescență sau de situații în care spaima a fost extrem de intensă și nu  a putut fi depășită. Fobiile sociale, de exemplu, pot fi legate de situații din trecut, cum ar fi o serbare școlară sau un eveniment în familie, în care copilul a fost pus într-o situație jenantă.

Simple spaime iraționale

Oamenii pot prezenta fobii față de aproape orice obiect sau situație. Unii se pot teme să iasă în afara casei (agorafobie) sau să intre în spații închise, cum sunt liftul, metroul sau pivnițele (claustrofobie). Ații se pot teme de boală, de anumite situații sociale sau pot prezenta o fobie specifică față de animale, insecte sau păsări. Fobiile sunt spaime iraționale.

Și cei care le au le percep ca atare; mai mult, sunt, în general conștienți că fricile lor sunt exagerate, dar fiind iraționale, nu le pot controla. „Din perspectivă psihodinamică, mecanismul declanșării simptomului  fobic poate fi înțeles ca o soluție sau o alegere de compromis, în vederea menținerii unui echilibru psiho-afectiv. Ceea ce odată, în istoria personală, a fost trăit ca înfricoșător sau amenințător va tinde, în anumite contexte situaționale asemănătoare la nivelul simbolizării, să revină în conștient și să readucă acea încărcătură afectivă dezagreabilă. Acest fapt va activa mecanismele psihice de apărare, prin declanșarea unor conduite evitante și, în mod specific, prin fobii”, explică psihologul Andrei Pișcu.

Află pe Clicksanatate.ro cum să-ți învingi fricile!

Acid uric crescut. Ce poate fi?

Aliați naturali în bolile pancreatice

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net