Cum ne ferim copiii de virozele de sezon. «Tratamentul cu pupici» crește imunitatea

Ultima actualizare:

    Sursă foto: Rido/ Shutterstock
Sursă foto: Rido/ Shutterstock

Schimbările bruște de temperatură dar și umiditatea în exces favorizează infecțiile respiratorii. Cei mai afectați sunt copiii care încă nu au sistemul imunitar bine dezvoltat. Însă specialiștii spun că nu neapărat temperatura scăzută ar fi vinovată de afecțiunile respiratorii ci faptul că cei mici petrec prea mult timp în spații închise, neaerisite. De asemenea, copiii care cresc într-un mediu familial plin de dragoste și înțelegere au un sisitem imunitar mai puternic.

Nu-i putem ține pe copii sub un clopot de sticlă pentru a-i feri de boli. Însă nici nu-i putem îndopa cu medicamente și suplimente alimentare în speranța că astfel le vom întări sistemul imunitar. Medicii recomandă să lăsăm micuții să lupte cu virozele și să nu începem administrarea de medicamente la primul strănut.

Dieta corectă întărește sistemul imunitar

 Sistemul imunitar al copiilor nu este complet maturizat. Cu privire la afecțiunile respiratorii la copii, trebuie avut în vedere și contactul dintre aceștia - ei nu știu să se protejeze de factori externi (de ex. strănutul altui copil).

La acestea se adaugă tabieturile alimentare cu refuzul multor copii de a mânca legume și fructe, fapt ce favorizează apariția carenței de vitamine, și implicit, apariția răcelilor repetate, scrie sfatulmedicului.ro.

Există o categorie de alimente benefice sunt cele care au în conținut prebiotice, cum sunt lactatele, roșiile, ceapa, sparanghelul, usturoiul și anghinarea, care contribuie la creșterea capacității naturale de autoapărare a organismului copiilor.

Sportul este benefic pentru organismul copilului

Practicarea unui sport care se desfășoară în aer liber, astfel încât copilul să ia contact cu razele soarelui și să inspire aer curat, ajută la creșterea imunității acestuia, deoarece activitatea fizică stimulează circulația sanguină, și implicit celulele sistemului imunitar. Specialiștii vorbesc și despre înot ca fiind un sport care ajută imunitatea copiilor

Odihna suficientă ajută sisitemul imunitar

Somnul este componentă esențială pentru întărirea sistemului imunitar. Spațiile de dormit trebuie să fie bine aerisite, lenjeriile curate și să nu se fi făcut abuz de soluții de curățare. Din dorința de a-și proteja copilul părinții greșesc uneori, în sensul că igienizează excesiv cam toate obiecte/zonele cu care poate lua contact copilul, ingnorand că sistemul imunitar al celor mici trebuie să lupte și să își creeze proprii anticorpi la milioane de microbi cu care copilul intră în contact.

Imunitatea copilului se formează în colectivitate

Imunitatea unui copil se formează natural, prin introducerea lui în colectivitate, la creşe, grădiniţe şi şcoli. Ca să se dezvolte corect, are nevoie de expunerea la viruşi şi bacterii.

„Face parte din educaţia naturală şi e bine să lăsăm copiii să lupte. E normal să avem până la șase infecţii virale pe an la copii. Nu e nimic patologic. Face parte din educaţia naturală şi e bine să lăsăm copiii să lupte. Bine, dacă acest număr depăşeşte 6-8 infecţii pe an, deja trebuie să ne adresăm specialistului ca nu cumva să fie un deficit imunologic cu care copilul se poate naşte şi să nu ştim de existenţa lui şi să facem analize specifice”, a explicat dr. Brânduşa Petruţescu, medic primar imunolog, pentru digi24.ro.

Imunitatea este, de fapt, capacitatea naturală a organismului de apărare în faţa virusurilor, microbilor şi a bacteriilor şi îşi începe dezvoltarea încă din viaţa intrauterină. Ea scade din cauza unor infecţii sau boli, cum ar fi cancerul, dar şi în urma tratamentului cu citostatice şi cortizon. În aceste situaţii, terapiile de imunizare sunt specifice şi nu trebuie luate după ureche.

Specialiștii mai susțin că un mediu familial plin de liniște, dragoste, înțelegere contribuie la sănătatea copilului. Copiii sunt sensibili nu doar la nivel fizic, ci și emoțional.

Un copil care face parte dintr-o familie unită, în care certurile, țipetele, violențele sau atmosfera încărcată de negativitate nu prea există, este un copil care se îmbolnăvește mai rar, mai scrie sfatulmedicului.ro.

Răcelile din copilărie ajută sisitemul imunitar

Medicii spun că, de fapt, sistemul imunitar al copilului se maturizează în jurul vârstei de 11-12 ani. Până la această vârstă, amigdalele și timusul ("glanda copilăriei", care involuează după 14 ani) reprezintă adevărate școli pentru imunitate. Acestea „instruiesc” alte componente ale sistemului imunitar cu memorie, adică când organismul întâlnește un agent patogen (virus, bacterie), acesta luptă împotriva lui și în urma acestei „confruntări” își dezvoltă anticorpi. De aceea se spune că răcelile din copilărie ajută la formarea imunității, ele perfecționează sistemul imunitar, astfel încât la vârstă adultă ajungem să răcim o dată sau de două ori pe an sau chiar mai rar. Tot memoria sistemului imunitar ne ajută să facem doar o singură dată bolile copilăriei (varicela, rujeola, oreion, rubeola).

Acestea pot fi prevenite însă cu ajutorul vaccinelor. La nivel național există program de vaccinare gratuită pentru mai multe boli ale copilăriei. Totodată, una dintre cele mai grave boli ale sezonului rece, gripa, poate fi evitată prin imunizarea antigripală

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net