Cum ne protejăm de variaţiile de temperatură

Ultima actualizare:

Ziua cald, seara şi dimineaţa foarte răcoare. Sunt semne clare că toamna îşi intră în drepturi, iar de la sfârşitul acestei săptămâni temperaturile vor scădea considerabil. De la 28 de grade vom ajunge la o maximă de doar 16-17 grade. Specialiştii ne sfătuiesc să fim atenţi la schimbările şi oscilaţiile de temperatură. Iată cine este afectat şi cum ne putem proteja!

Se agravează bolile cardiovasculare

Totodată, variaţiile de temperatură agravează afecţiunile cardiovasculare din cauza frecventelor şocuri termice: în casă este cald, afară este frig. În aceste condiţii, muşchiul inimii este afectat, iar sănătatea devine tot mai fragilă.

Ne dor oasele

Fluctuaţiile de temperatură îşi spun cuvântul şi asupra oaselor, articulaţiilor, muşchilor şi tendoanelor. De aceea, în zilele în care temperaturile se schimbă brusc, este posibil să simţiţi că aveţi dureri în tot organismul.

Ne îmbolnăvim foarte uşor

Oscilaţiile de temperatură ne slăbesc sistemul imunitar. În mod normal, organismul se adaptează la schimbările de temperatură în două săptămâni, iar o imunitate slăbită face ca organismul să contacteze mult mai uşor virusurile răspândite în aer. Aşa se face că, atunci când temperaturile sunt ba mici, ba mari, răcim mai repede decât dacă temperaturile ar fi constante. Pe lângă răceală, variaţiile de temperatură ne fac mult mai vulnerabili în faţa virozelor şi a altor afecţiuni respiratorii.

Astmaticii pot fi afectaţi

De suferit ar putea avea şi reumaticii, deoarece durerile se amplifică în zilele ploiase şi când au loc oscilaţii de temperatură. De asemenea, starea de sănătate a persoanelor în vârstă care suferă de astm se poate înrăutăţi din cauza scăderii presiunii. Medicii le recomandă să iasă cât mai puţin din casă, în astfel de zile.

Aşa ne putem proteja

Oricât de mult aţi încerca, nu aveţi cum să evitaţi variaţiile de temperatură, dar puteţi să vă întăriţi sistemul imunitar. Dacă reuşiţi să faceţi acest lucru, veţi reuşi să fentaţi bolile specifice anotimpului friguros. Dr. Cristina Enescu, medic primar medicină de familie, ne învaţă cum să facem asta:

  • Spălaţi-vă pe mâini sau folosiţi geluri antibacteriene pentru a omorî bacteriile şi germenii contactaţi de pe obiectele murdare.
  • Nu vă schimbaţi vestimentaţia groasă chiar dacă într-o zi temperaturile sunt mai ridicate. Un organism obosit este vulnerabil în faţa bolilor şi se adaptează mai greu la schimbările de temperatură.
  • Dormiţi suficient! Un somn de 7-8 ore pe noapte ajută organismul să se refacă după toate agresiunile la care a fost supus peste zi.
  • Mâncaţi bine! Când este frig, aveţi nevoie de o alimentaţie bazată pe legume, fructe, peşte şi carne. Aceste alimente furnizează organismului vitaminele, mineralele, antioxidanţii şi nutrienţii de care are nevoie pentru a face faţă cu brio şocurilor termice.

Remedii naturiste

  • Extract de muguri de plop. Ca produse folosite sub forma de vaccninuri, zilnic din luna octombrie se consumă câte 60 de picături de extract de muguri de plop (gemoterapie), extract de măceşe (puternic antioxidant), câte 60 de picături în fiecare dimineaţă.
  • Aromoterapia. Tot cu rol preventiv pot fi folosite uleiurile volatile (esenţiale), sub formă de inhalaţii. Cele cu rol bactericid sunt ienupărul, eucaliptul, busuiocul, cimbrul. Se pot pune picături (4-5 picături în lampa de aromaterapie), sau se pot face băi calde în care se pun 15-20 de picături).
  • Extractele de Echinaceea. Prin stimularea activităţii celulelor albe, echinaceea distruge microbii şi activează producţia enzimelor responsabile de regenerarea organismului. Unele studii au demonstrat că această plantă este şi un bun adjuvant în tratarea oboselii cronice. 

Vine valul polar peste România!

Bucuraţi-vă cât mai puteţi de temperaturile de vară! Dacă astăzi maximele vor atinge 32ºC în zonele din sudul ţării, în jumătatea de nord se va răci. O masă de aer polar va traversa România începând de marţi. De miercuri, răcirea se va simţi şi în partea de sud, iar de joi sunt aşteptate temperaturi negative şi brumă în depresiuni. „O masă de aer de origine polară va aborda spaţiul geografic al ţării noastre. Marţi (n.r. astăzi), vremea se răceşte în jumătatea de nord, unde valorile termice diurne se vor situa uşor sub cele normale ale acestei perioade, iar în jumătatea sudică va fi mult mai cald decât în mod obişnuit. Astfel, valorile termice vor fi de la 17-18 grade în Maramureş, nordul Moldovei şi al Transilvaniei, până 32 -33 de grade în sudul Olteniei şi al Munteniei. Pe lângă răcirea din jumătatea de nord, acolo va şi ploua, marţi”, a declarat meteorologul Constanţa Vâlciu. Miercuri şi în jumătatea de sud se ajunge la temperaturi de 26 de grade, de la 32, iar pe partea de nord vor fi 16 grade, în scădere de la 18 grade. Joi dimineaţa, în depresiunile intramontane vor fi temperaturi sub zero grade şi brumă. „De vineri, vremea intră într-o uşoară ameliorare, cu dimineţi răcoroase, dar zilele vor fi plăcute”, mai spune meteorologul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
botox jpg
test1 jpeg
Pensionari din România jpg
Manastirea prislop  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (27) jpg
case sat romania shutterstock jpg
fb jpg
cozi germania lindt dubai jpg
femei cu crucea in frunte obicei jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net