Cum poţi evita problemele digestive după consumul preparatelor de Crăciun?

Ultima actualizare:

Cei mai mulţi români consumă în perioada Sărbătorilor mese bogate în alimente grele, care sunt dificil de digerat, ceea ce poate provoca manifestări neplăcute asupra stării generale de sănătate. Uite cum poţi evita problemele digestive în cea mai frumoasă perioadă a anului, astfel încât să te poţi bucura de clipe minunate alături de cei dragi.

Problemele digestive apar atunci când organismul întâmpină dificultăţi în descompunerea şi eliminarea anumitor alimente.

Aceste semne nu ar trebui ignorate, întrucât corpul poate simţi când ceva nu este în neregulă şi reacţionează corespunzător. Aceste „reacţii” se caracterizează, în acest caz, prin balonare şi alte simptome neplăcute.

„O parte dintre aceste resturi sunt gaze inodore în condiţii normale, ele sunt purtate uşor de intestin, acestea sunt metanul, oxigenul, azotul. Trecerea acestor gaze fără durere este cunoscută sub numele de flatulenţă şi cu toţii trăim această parte normală a digestiei. Însă, când se produc alte gaze, la temperaturi şi presiuni mai mari, rezultatul poate fi foarte neplăcut. Gazele formate în acest caz sunt nişte compuşi care conţin sulf şi produc acea stare de disconfort, chiar dureroasă, când abdomenul se balonează şi devine dificil chiar să ne îmbrăcăm. Persoanele care au în mod curent această problemă suferă probabil de o intoleranţă alimentară, iar balonarea este un semnal al organismului care nu trebuie ignorat”, spune nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Ce alimente cauzează balonarea?

Alimentaţia excesivă este o cauză principală. Balonarea este manifestată atunci când o persoană consumă cantităţi excesive de alimente, care sunt de asemenea combinate în mod necorespunzător. Dacă macronutrienţii (proteine, lipide, glucide) nu se consumă după anumite standarde pot duce la balonare.

De asemenea, anumite alimente specifice sunt recunoscute drept cauze ale balonării: fasolea, conopida, varza, ceapa, usturoiul. În această perioadă, se recomandă consumul moderat sau, dacă este posibil, eliminarea completă din alimentaţie.

Cum scapi de balonare?

„Există medicamente care conţin nişte substanţe specifice şi care descompun repede gazele formate în exces. Ceaiul de mentă sau de fenel ajută la eliminarea gazelor. Fibrele alimentare – trebuie consumate în cantităţi mai mari în cazul în care balonarea este cauzată de spasm intestinal. Eliminarea stimulenţilor – ceai negru, cafea, ciocolata, grăsimile, care pot favoriza spasmele tractului digestiv. Atenţie la lactate – acestea pot fi înlocuite în dietă cu produse similare care nu conţin lactoză. Evitarea temperaturii prea reci sau prea calde a alimentelor – pentru a scădea incidenţa aerofagiei. Observarea şi notarea alimentelor care produc balonare şi, implicit, eliminarea lor din dietă”, a afirmat Lygia Alexandrescu, conform doctorulzilei.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net