Cum poţi preveni albirea părului

Ultima actualizare:

    Practicarea cu regularitate a sportului, renunţarea la fumat şi reducerea pe cât posibil a stresului întârzie albirea
Practicarea cu regularitate a sportului, renunţarea la fumat şi reducerea pe cât posibil a stresului întârzie albirea

Timpul nu iartă pe nimeni şi, mai devreme sau mai târziu, tuturor ne albeşte părul. În cazul unora, primele semne apar chiar după 30 de ani. De ce unii albesc mai devreme, alţii mai târziu, cum ştii când ţi se va întâmpla ţie şi cum poţi preveni acest lucru? Medicii au găsit răspunsurile.

În termeni medicali, albirea părului se numeşte caniţie şi, atunci când se face treptat, este un proces normal, natural. Melanina este pigmentul care dă culoare părului şi, cu cât este în cantitate mai mare, cu atât mai închis este firul de păr. În timp, cu vârsta, melanocitele produc tot mai puţin pigment până ce firul de păr devine alb.  În mod normal, primele fire albe apar în jurul vârstei de 30 de ani. Fiecare decadă măreşte numărul de fire albe cu 10-20%. 

Statistic, se apreciază că în jurul vârstei de 50 de ani, aproximativ 50% din populaţie are deja peste 50% din firele de păr albe. 

Care sunt cauzele

Genele joacă un rol important. Dacă mama sau tatăl tău au albit la vârste tinere, sunt mari şanse să ţi se întâmple şi ţie acelaşi lucru. Însă sunt şi alte cauze ce ţin de alimentaţie, stil de viaţă,  sau şocuri emoţionale puternice. Bolile tiroidiene, deficienţa de vitamine B12 şi/sau acid folic, carenţa de cupru, anemia sau vitiligo sunt alte posibile cauze ale albirii timpurii.

Metode de prevenţie

Din păcate, odată început, fenomenul de caniţie nu se va opri, ci se va dezvolta în timp. Se poate face ceva pentru a preveni sau a încetini procesul de albire? Specialiştii citaţi de health.com spun că da.  Practicarea cu regularitate a sportului, renunţarea la fumat şi reducerea pe cât posibil a stresului întârzie albirea. Alimentaţia joacă un rol important. Prin ajustarea dietei se poate creşte nivelul de melanină al organismului. În acest sens, consumă multe fructe şi legume bogate în vitaminele A, B, magneziu, cupru sau iod. Poţi testa nivelul cuprului în sânge şi, dacă e scăzut, e bine să iei suplimente alimentare sau să mănânci mai multe cereale, ciuperci, linte, alune. Ficatul reprezintă una dintre cele mai bogate surse de cupru din alimentaţia noastră.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net