Cum putem preveni astenia de toamnă. Sfaturi utile
Suntem în ultima lună de toamnă calendaristică. Temperaturile variază de la o oră la alta şi avem zile tot mai scurte şi mohorâte. În acest context, pe mulţi dintre noi ne cuprind sentimente de tristeţe, de neputinţă, ba chiar contactăm mai uşor unele boli. Specialiştii spun că gândirea pozitivă şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume ne ajută să trecem peste momentele de cumpănă.
Cel mai probabil, în lunile de toamnă, vom observa că stările de oboseală se accentuează, iar grijile par să ne cuprindă mai des. Se pare, însă, că astenia nu afectează pe toată lumea. Iată câteva idei despre cum să o prevenim, dar şi cum să-i facem faţă în cazul în care a reuşit să ne ”lovească”.
Să ne bucurăm de ce ne oferă toamna
Medicul neurochirurg Vlad Ciurea spune, într-un interviu pentru Antena 3, că este important să ne setăm să ne bucurăm de ceea ce ne oferă toamna şi să o folosim pentru a face lucruri pe care nu le putem face în restul sezoanelor. ”Astenia aduce oboseală de la prima oră. Chiar dacă bem cafea, randamentul scade, nu creşte. Aceasta e astenia de toamnă. Aceste luni de toamnă trebuie să ne dea un impuls. De ce? Pentru că toamna este frumoasă. Are peisaje frumoase. Alimentele de toamnă sunt foarte benefice pentru organism, la fel şi fructele de toamnă”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea.
Cum să evităm tristeţea
Medicul mai spune că totul ţine de noi şi de modul în care reuşim să ne mobilizăm pentru a nu ajunge la depresie.
„Comanda toată se află în creier. Noi cu noi să ne mobilizăm, iar fazele acelea din filmele şi cărţile americane sunt minunate şi adevărate. Eu îmi comand ca să pot să înving această astenie şi să dau un randament corespunzător pregătirii mele, fără a apela la tot felul de stimulente”, a mai explicat doctorul Vlad Ciurea.
Pe cine afectează de fapt astenia de toamnă
Specialistul spune că nu este o regulă ca astenia să ne lovească pe toţi deopotrivă. ”Ideea este că astenia de toamnă nu afectează pe toată lumea. Îi poate afecta pe cei care au fie un fond preexistent, fie sunt pesimişti în general sau pe cei care lucrează foarte mult. Peste vară au lucrat foarte mult, iar toamna vine ca un fel de căpăcel peste această activitate. Cel mai bine este să luăm o pauză, să mergem să vedem muntele, pentru că peisajele toamna sunt minunate”, a mai spus medicul.
Cum ne setăm creierul să gândească pozitiv
Pentru că totul ţine de fapt de modul în care gândim, neurochirurgul spune că este important să ne facem planuri şi să ne ţinem de ele. „Indiferent ce se întâmplă pentru mobilizarea cerebrală putem să spunem: luni fac tot posibilul să fac o prăjitură. Prăjitura este cerebrală, nu este fizică. Planurile ne ţin în viaţă.Astenia de toamnă se poate transforma în depresie, dar optimismul este cel care învinge”, a explicat prof. dr. Vlad Ciurea. Specialistul a punctat că organismul uman este dotat cu un sistem antistres în creier şi un sistem endocrin de apărare, dar şi anumite zone intracerebrale, care secretă hormonul fericirii. Din acest motiv este important ”să nu dăm niciodată un pas înapoi, ci să mergem numai înainte”.
Remedii simple
Specialiștii spun că exercițiile fizice trebuie practicate zilnic, pe stomacul gol, făcând efort gradat, fără a trece limita de disconfort a organismului.
De asemenea, muzica bine aleasă ne poate scoate şi ea din stările depresive, un avantaj suplimentar fiind faptul că poate fi combinată cu practicarea sportului. Iar meditația și exercițiile de respirație aduc liniște interioară și o concentrare mai bună.