Cum să fii în formă chiar și la vârsta a treia

Ultima actualizare:

    Problemele cauzate de înaintarea în vârstă afectează calitatea vieții și se pot agrava în timp, ducând la boli mai greu de contracarat și tratatfoto: Shutterstock
Problemele cauzate de înaintarea în vârstă afectează calitatea vieții și se pot agrava în timp, ducând la boli mai greu de contracarat și tratatfoto: Shutterstock

Odată cu înaintarea în vârstă, ne putem confrunta cu diverse afecțiuni ale sistemului cardiovascular și digestiv, ale sistemului nervos și muscular și cu probleme de memorie. De aceea, este recomandat să cunoaștem din timp care sunt posibilele boli cauzate de vârstă și care sunt cele mai eficiente metode de a le combate sau care ne ajută să ne îmbunătățim calitatea vieții, indiferent de vârstă.

OMS (Organizația Mondială a Sănătății) afirmă că vârsta a treia începe după 60 de ani și că îmbătrânirea este în strânsă legătură cu starea de spirit și cu modul în care am avut grijă de sănătatea noastră pe tot parcursul vieții. Părerile sunt însă împărțite cu privire la vârsta la care începe bătrânețea. Stilul de viață, starea de sănătate și cea psihică influențează direct modul în care ne simțim și privim viața. 

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni după vârsta de 60 de ani 

Îmbătrânirea este un proces natural care presupune modificări fizice odată cu trecerea timpului. Însă nu este niciodată prea devreme sau prea târziu să știm ce înseamnă vârsta a treia și care sunt afecțiunile cele mai comune după 60 de ani, pentru a putea face din timp alegeri care să încetinească sau prevină apariția multor dintre aceste probleme.

Afecțiunile degenerative ale sistemului nervos sunt cele care duc la pierderi ale memoriei, probleme de concentrare, de comportament și de gândire. Simptomele acestora, cum ar fi boala Alzheimer, apar treptat și se agravează pe parcurs, iar în timp devin suficient de severe și afectează activitățile de zi cu zi.

Depresia este o afecțiune comună la vârsta a treia, care este asociată cu un risc ridicat de boli cardiovasculare. Simptomele depresiei clinice pot fi declanșate și de boli cronice comune, artrită sau Parkinson.

Bolile cardiovasculare sunt foarte răspândite la persoanele de vârsta a treia, iar cele mai cunoscute sunt accidentele vasculare cerebrale, insuficiența cardiacă și bolile coronariene. Procesul de înaintare în vârstă este asociat cu modificări fiziologice și anatomice ale sistemului cardiovascular. Incidența crescută a acestor boli la vârstnici este cauzată de mai mulți factori: dislipidemia, hipertensiunea arterială, diabetul și obezitatea.

Insuficiența respiratorie la persoanele în vârstă are loc atunci când sistemul respirator nu poate elimina suficient dioxid de carbon din sânge din cauza deteriorării căilor respiratorii care transportă aerul în plămâni, iar acesta se acumulează în organism.

Bolile aparatului digestiv sunt frecvent întâlnite la persoanele de vârsta a treia și sunt tulburări cauzate de consumul insuficient de alimente sau de lipsa din dietă a substanțelor nutritive. De asemenea, organismul nu are capacitatea de a absorbi și de a folosi nutrienții pentru a menține sănătatea aparatului digestiv.

Bolile reumatice se manifestă printr-o inflamație care afectează structurile de legătură ale corpului, în cele mai frecvente cazuri – articulațiile, tendoanele, oasele, mușchii și ligamentele. În cazurile mai severe, anumite boli de natură reumatică pot afecta și organele interne.

Ce putem face pentru a preveni apariția afecțiunilor cauzate de vârstă 

Unul dintre cele mai la îndemână lucruri pe care le putem face pentru a întârzia sau împiedica apariția bolilor cauzate de înaintarea în vârstă, este activitatea fizică. Activitatea fizică menține organismul puternic și ne protejează starea mentală și emoțională. Persoanele care nu sunt sedentare sunt mai puțin predispuse la pierderea memoriei, depresie sau boli fizice cauzate de înaintarea în vârstă.

Pentru a ne simți bine indiferent de vârstă, este recomandat să evităm acele obiceiuri care accelerează procesul de îmbătrânire și pot duce la apariția unor boli. Dietele bogate în grăsimi nesănătoase și sare, consumul în exces de alcool și fumatul sunt factori care ne pun în pericol sănătatea, indiferent de vârstă, însă sunt mult mai dăunătoare odată cu înaintarea în vârstă.

Stimularea memoriei este extrem de importantă, de aceea este recomandat să citim cât mai mult, să învățăm lucruri noi și să ne lărgim orizontul de interese. Jocurile de memorie și strategie sunt de asemenea ideale pentru a păstra memoria în cea mai bună stare.

Sănătatea emoțională este foarte importantă și poate fi îmbunătățită prin interacțiunile constante cu prietenii și familia extinsă. Activitățile comune sunt distractive indiferent de vârsta din buletin și ne ajută să fim motivați și să fim aproape de persoanele pe care le iubim.

Depresia este cauzată de declinul cognitiv al persoanelor în vârstă și este o afecțiune comună după vârsta de 60 de ani. Prevenirea stării depresive se poate face prin activitatea fizică regulată, contact social, evitarea alcoolului și adoptarea unei diete sănătoase. De asemenea, sunt recomandate activitățile care ne fac să ne simțim folositori.

Înaintarea în vârstă poate aduce cu sine o mulțime de probleme fizice, de natură psihică sau emoțională, însă efectele acestora pot fi combătute cu ajutorul unor activități simple și prin abordarea unui stil de viață cât mai echilibrat și sănătos.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net