Cum să mănânci sănătos în post

Ultima actualizare:

    Postul este o bună ocazie de detoxifiere a organismului
Postul este o bună ocazie de detoxifiere a organismului

Primăvara, un regim de detoxifiere a organismului este chiar indicat, iar postul Paştelui e ocazia perfectă. Practic, cine ţine post, împuşcă doi iepuri dintr-un foc. În tot acest timp, nu se mănâncă carne, lapte, ouă sau produse din carne sau lapte şi se evită alimentele care conţin aditivi alimentari ori conservanţi. Pentru a-ţi asigura totuşi necesarul de proteine, lipide, glucide, vitamine şi minerale, indispensabile organismului, trebuie să ai o alimentaţie variată şi să respecţi câteva sfaturi date de Georgeta Ionică, farmacist Specialist DONA. Specialistul ne prezintă un regim alimentar sănătos, care ajută corpul să se cureţe de toxine.

Proteinele se găsesc în majoritatea alimentelor, cu excepţia zahărului şi a grăsimilor pure. Mazărea, fasolea, soia, lintea, năutul, ciupercile, pâinea, cartofii, orezul, seminţele asigură un aport suficient de proteine în perioada postului.

Glucidele se găsesc, în diferite proporţii, în pâine, fructe, miere, cartofi, linte, năut, orez, paste făinoase, mazăre, fasole boabe şi restul vegetalelor.

Lipidele sunt prezente în cantităţi mici în alimentele vegetale. Excepţie fac uleiurile (măsline, floarea soarelui, dovleac, porumb etc.), care conţin lipide mai sănătoase decât grăsimile animale. Este cunoscut faptul că lipidele, în special cele animale şi colesterolul, favorizează apariţia bolilor cardiovasculare şi a obezităţii. Postul este o perioadă în care riscurile cardiovasculare scad.

Vitaminele sunt prezente în alimentele vegetale, în special în cele proaspete. Excepţii sunt vitamina D, care nu se găseşte în plante, şi vitamina B 12, care se găseşte în cantităţi mici, insuficiente. Pe durata postului este bine să se consume suplimente care conțin cele două vitamine.

Mineralele necesare organismului, cum sunt sodiul, calciul, magneziul, zincul şi fierul se găsesc în cantităţi suficiente în alimentele de post.

Regimul vegetarian este suficient, cu condiţia să fie diversificat şi să includă fructe, legume, cereale, nuci, seminţe şi să fie limitat ca timp (maxim 7-8 săptămâni). Este astfel indicat ca după terminarea perioadei de post, tranziţia către o alimentaţie mai consistentă să se facă treptat şi în cantităţi mici.

Beneficiile postului:

• Contribuie la creşterea longevităţii

• Întârzie apariţia unor boli precum Alzheimer, diabet, dislipidemii, gută sau afecţiuni cardiovasculare

• Este o perioadă de curăţare a organismului de impurităţi şi poate îmbunătăţi funcţionarea ficatului şi a rinichilor

• Dacă alimentaţia este sănătoasă, compusă din fructe, legume, sucuri naturale sau cereale integrale, o persoană poate slăbi, deoarece organismul este forţat să utilizeze din rezervele de energie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
filipine harta steag drapel foto shutterstock
image
image
image
image
image
image
spital pantelimon tyknsqv9o3 1000x600 jpeg
Romania peisaj munti dealuri foto shutterstock jpg
blogger italian facebook jpg
cheddar branza jpg
Familia Regala la trooping the colour, Printesa Anne, Printesa Kate, Printul William, Regele Charles, Regina Camilla, Ducesa Sophie, Printul Edward, Printul George, Printul Louis, Printesa Charlotte   profimedia 0784047573 jpg
WhatsApp Image 2024 04 14 at 14 18 27 jpeg
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
62417786 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net