Cum se poate trata sforăitul

Ultima actualizare:

Sforăitul se numără printre afecţiunile care pot afecta nu doar calitatea somnului, ci şi activităţile zilnice. Nu neglija această problemă, pentru că riscurile pentru sănătate sunt destul de mari. Află din numărul de septembrie al revistei Click! Sănătate care sunt măsurile care se impun în acest caz!

Sforăitul apare când aerul inspirat este perturbat în timpul somnului din cauza îngustării căilor aeriene la nivelul nasului, cavităţii bucale sau gâtului. Dacă, în cazul copiilor, sforăitul se produce ca urmare a creşterii în dimensiune a polipilor, la adulţi este des întâlnit când persoana suferă de deviaţie de sept, rinită cronică, polipoză nazală, alergii sau infecţii ale căilor aeriene. 

Terapii disponibile în farmacii: 

Este indicat ca persoanele care sforăie să facă, dacă este cazul, unele modificări în ceea ce priveşte stilul de viaţă. „Scăderea în greutate, renunţarea la fumat şi alcool, evitarea medicamentelor sedative, schimbarea poziţiei în timpul somnului, tratamentul corect al alergiilor şi al infecţiilor căilor aeriene superioare pot face ca problemele cu sforăitul să se reducă“, spune medicul Claudia Boldea. De ajutor în acest caz sunt şi produsele disponibile în farmacii:

- benzile nazale - se aplică la nivelul nărilor, astfel încât să se mărească deschiderea lor, uşurându-se respiraţia;

- proteză dentară – persoana poate alege această variantă de tratament doar dacă există indicaţie din partea medicului orelist şi stomatolog;

- spray nazal - eliberează căile nazale şi permite pătrunderea mai uşoară a aerului (este bine de ştiut că substanţele din spray pot da dependenţă).

Când se recomandă operaţia

„Sforăitul mai apare atunci când amigdalele se măresc în volum, când vălul palatin este prea lung şi vibrează când trece aerul, când apar tumori laringiene, dar şi când persoana suferă anumite modificări ale scheletului feţei (retrognaţie - tulburare de dezvoltare a mandibulei)“, explică medicul primar ORL Claudia Boldea, doctor în ştiinţe medicale, de la Spitalul European Polisano, Sibiu. 

Pentru a putea recomanda tratamentul necesar, medicul trebuie să stabilească locul unde se produce obstrucţia căilor respiratorii în timpul somnului. „Dacă este vorba de cauze nazale, atunci se indică tratamentul chirurgical al deviaţiei de sept, polipozei nazale sau rinitei cronice. În cazul în care cauza este localizată la nivelul faringelui, se indică extirparea amigdalelor şi a polipilor“, adaugă medicul orelist. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net