Cum tratezi acasă durerile de spate

Ultima actualizare:
Dr. Ovidiu Grămescu,  medic primar Neurochirurgie, şef Secţie Neurochirurgie,  Spitalul Clinic Sanador
Dr. Ovidiu Grămescu, medic primar Neurochirurgie, şef Secţie Neurochirurgie, Spitalul Clinic Sanador

Una dintre cele mai comune afecţiuni în zilele noastre este durerea de spate, iar factorii care duc la apariţia acesteia nu sunt deloc de neglijat. Fie că stai prea mult în aceeaşi poziţie la birou, fie că nu faci destulă mişcare sau chiar stresul, toate acestea îţi afectează spatele.

Dacă ai dureri de spate din ce în ce mai des, e bine să nu le neglijezi. Până să ajungi la un control de specialitate, poţi încerca să tratezi durerea din muşchii tensionaţi cu remedii de casă, aflate la îndemâna ta. 

Ridică-te şi mergi puţin

Medicii te sfătuiesc să te plimbi prin casă cât de mult poţi, întrucât statul în pat încetineşte procesul de însănătoşire. Când nu mai poţi merge, stai lungit pe spate cu două perne sub genunchi. Nu sta cu faţa în jos, pentru că această poziţie îţi poate tensiona gâtul. Stând mai mult de trei zile întins în pat, muşchii vor fi predispuşi la şi mai multă durere şi slăbiciune.

Schimbă-ţi salteaua

De multe ori, saltelele deteriorate reprezintă cauza problemelor de spate. Este indicat să cumperi o nouă saltea sau măcar să pui un placaj cu o grosime de 7/10 cm între bază şi saltea. Dormi suficient încât să măreşti viteza procesului de vindecare. Poziţia recomandată este pe o parte.

Comprese cu gheaţă

Aplică timp de 24 de ore o compresă cu gheaţă pe zona afectată, pentru că va reduce inflamaţia şi va înlătura o parte din durere. Foloseşte o pungă obişnuită cu gheaţă, legume îngheţate sau cuburi de gheaţă împăturite într-un prosop. Las-o pe zona cu probleme timp de 20 de minute, ia o pauză de 30 de minute, apoi reia procedeul.

Repetă procedeul timp de 4 ore, apoi fă o baie fierbinte. 

Relaxează-te

Se poate înlătura tensiunea din corp prin câteva metode de relaxare: meditează, fă exerciţii de respiraţie sau pur şi simplu închide ochii şi stai mai multe minute liniştit. Te va ajuta la grăbirea însănătoşirii.

Masajul

Îmbunătăţeşte circulaţia şi relaxează musculatura. Răsfaţă-te cu un masaj de relaxare de câte ori ai dureri, conform http://blog.magzone.ro.

«Trebuie să ne dezmorțim regulat, altfel organismul se uzează»


    Dr. Ovidiu Grămescu,  medic primar Neurochirurgie, şef Secţie Neurochirurgie,  Spitalul Clinic Sanador
Dr. Ovidiu Grămescu, medic primar Neurochirurgie, şef Secţie Neurochirurgie, Spitalul Clinic Sanador

Din ce în ce mai multe persoane tinere, în vârstă de 30-40 de ani, se prezintă la medicul neurochirurg invocând dureri de spate (cervicale, lombare etc.), provocate adesea de faptul că generația actuală, a calculatorului, uită să se mai dezmorțească. Încearcă să te ridici din scaun o dată pe oră, să faci câțiva pași, să urci trepte și să efectuezi câteva exerciții simple de elongație. Trebuie să ne dezmorțim regulat, altfel organismul se uzează. Iar acest sfat simplu trebuie aplicat încă de la început și făcut sistematic.

Primul tratament recomandat de medic este nechirurgical - mișcare moderată, cu elongații, fără suprasolicitarea spatelui, dar cu întărirea musculaturii - iar un exemplu de exerciții de urmat este reprezentat de complexul de exerciții Williams. Alege să mergi la fitness, înot, să faci elongații, însă, atenție, fără a pune greutate pe spate pentru a nu suprasolicita coloana. Este, de asemenea, important să îți păstrezi greutatea. Potrivit studiilor științifice, dacă ai 10 kilograme în plus, coloana duce 40 de kilograme suprasarcina. 

Dacă pentru o simplă durere de mijloc, se recomandă kinetoterapia și fizioterapia, atunci când pacientul prezintă sindrom radicular, dacă durerea coboară pe picior (lombar) sau dacă durerea coboară pe mâna (cervical), dacă el amortește sau constată diminuarea forței în mâini, ori picioare, medicul va recomanda un RMN, investigația de elecție pentru durerile de spate, urmând ca apoi să stabilească soluţia optimă de tratament.

image
image
image
image
image
image
Ocean indian
Loto - loteria romana FOTO Shutterstock
revelion jpg
yeferson cossio jpg
ceausescu Rockeffeler1 jpg
FotoJet (1) jpg
Laptop - frauda online FOTO Shutterstock
FotoJet jpg