Cum tratezi corect otita la copil
Otita este o problemă frecventă în rândul copiilor, mai ales în primii ani de viață. Boala dă mari bătăi de cap părinților care, din dorința de a face bine bebelușului și din neștiință, riscă să o trateze greșit, ceea ce poate duce la complicații grave.
Otita medie se manifestă, de obicei, la câteva zile de la debutul unei infecții a căilor respiratorii, cum ar fi o răceală sau gripă. De aceea, cel mai des primit sfat în cazul unei viroze este curățarea corespunzătoare a nasului copilului. În cazul sugarilor, trompa lui Eustachio - care asigură legătura dintre ureche și nas - este mai scurtă și mai largă, așa explicându-se de ce microbii din nazofaringe trec cu ușurință în urechea medie, infectând-o.
Otita este favorizată de câteva condiții precum: plânsul sau suflarea incorectă a nasului –împingerea secrețiilor în trompa lui Eustachio, care antrenează obstrucția sa și accentuarea infecției, un sistem imunitar scăzut, malformații (precum “gura de lup”), alergii sau rinite alergice, sinuzita, factori de mediu: condiții socio-economice precare, îngrijirea copilului în colectivitate (creșă, grădiniță), fumatul pasiv, alăptarea copilului culcat pe spate.
Așa o recunoști!
Simptomele unei infecții la nivelul urechii diferă la copii față de adulți. La cei mici, otita se manifestă prin:
● febră (temperatură mai mare 38ºC);
● copilul se trage frecvent de ureche, este ușor iritabil sau nervos;
● micuțul este mai puțin activ decât de obicei;
● lipsa poftei de mâncare sau dificultate la înghițire;
● vărsături sau diaree;
● scurgerea de lichid provenind din urechea externă (numită otoree).
Bine de știut
Otoreea este o inflamație, de origine infecțioasă - cel mai des, a conductului auditiv extern sau a urechii medii. Totuși, în situații excepționale, poate fi vorba de o scurgere de lichid cefalorahidian (lichid care se găsește în meninge), ca urmare a unui traumatism cranian.
Vizita la medic, obligatorie
Primul și cel mai important pas pe care trebuie să îl faci când bănuiești că micuțul are otită este să mergi cu el la medical ORL. Deși examenul nu este dureros, cei mai mulți sugari și copii se agită în momentul examinării. Pentru a ușura procesul, ține copilul în brațe, cu spatele lipit de tine, în timp ce specialistul folosește un instrument (otoscop) pentru a examina interiorul urechii. De multe ori, examenul presupune și eliminarea cerumenului (ceara din ureche), astfel încât medicul să obțină o imagine mai bună.
Află pe clicksanatate.ro în ce constau prevenirea și tratamentul otitei la copii!
Maghiranul tratează indigestia
Te trezești la aceeași oră? Află ce probleme de sănătate indică!