Cura de slăbire începe după ora 15.00
Despre curele de slăbire şi alimentaţia sănătoasă circulă o mie şi una de „poveşti“ - ceea ce nu te ajută deloc să atingi greutatea ideală. Invitată la Clubul „Click! pentru femei“, Simona Tivadar, specialist în boli de nutriţie, a demontat câteva astfel de mituri şi a venit cu o serie de recomandări folositoare.
„Câte din voi mai încăpeţi în rochia de absolvire a liceului?", le-a întrebat dr. Tivadar pe membrele Clubului „Click! pentru femei", care s-au întâlnit marţi, 20 mai, la Phoenicia Grand Hotel din Capitală. Simona Tivadar spune că numai un medic specializat poate da soluţii pertinente şi că orice cură de slăbire se începe doar după ce ţi-ai făcut setul de analize recomandate de doctor.
Jos cu miturile!
Nu există alimente „bune" şi „rele". Spre exemplu, se spune că trebuie să mănânci o mână de migdale pe zi ca să-ţi întăreşti sistemul cardiovascular. Da, explică dr. Tivadar, dar dacă nu ţii cont că 100 g migdale, consumate zilnic, îţi aduc 700 de calorii, te vei îngrăşa pe nesimţite - şi aşa, se duce de râpă sănătatea inimii.
Dacă sari peste mese, nu slăbeşti. Înfometarea, la care recurg adesea cele ce vor să scape de kilogramele în plus, nu e o soluţie. Combustibilul organismului e alcătuit din oxigen şi glucoză, aceasta din urmă fiind furnizată de alimentele consumate în cadrul meselor principale şi „arsă" în intervalul de 4 ore care urmează.
Caută proporţia justă. Adică, raportul corect între tipul de aliment, cantităţile consumate şi efectul urmărit. Se recomandă să mănânci variat, puţin şi des.
Ia cina la o oră după apusul soarelui. În felul acesta, dai timp organismului să consume energia frunizată de alimente.
Cura de slăbire începe după ora 15.00, nu de dimineaţă. La prima oră, e bine să ai un mic dejun variat, din care să nu lipsească legumele, carnea, ouăle, lactatele, carbohidraţii.
Click! Spune
Fructele se mănâncă pe post de gustare, între mesele principale. Atenţie şi la fresh-urile din fructe, care, consumate în exces, aduc exces de calorii. Sursa alimentelor e importantă. Ia-ţi alimentele de la producătorii în care ai încredere.