De acum, și copiii au liber la doza booster

România a fost prima țară din Uniunea Europeană care, din data de 2 iunie, a început vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. Au trecut deja 7 luni de atunci. Mulți părinți se întreabă dacă le pot face și celor mici doza booster, având în vedere că nu există încă o decizie a Agenției Europene a Medicamentului cu privire la copii. Reprezentanții CNCAV au dat asigurări că, din cauza actualului context pandemic, România a dat liber și copiilor la doza booster, în condițiile în care nu sunt studii că ar exista vreun risc.

fetita vaccin shutter jpeg

„Persoanele pentru care au trecut 6 luni de la schema primară de vaccinare pot face doza booster. Noi am venit cu această decizie încă din valul 4 pentru că aveam o acoperire vaccinală destul de mică și varianta Delta era extrem de transmisibilă. Doza booster era ferm recomandată persoanelor vulnerabile și celor cu expunere ridicată, dar se putea administra tuturor persoanelor care aveau 6 luni de la schema de vaccinare primară”, au transmis pentru Click! reprezentanții RO Vaccinare. „În România, se pot vaccina cu doza booster toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, indiferent de istoricul trecerii prin boală, dacă au minimum 6 luni de la schema primară”, a confirmat CNCAV pentru HotNews.

Dacă au trecut 6 luni de la doza doi, puteți face booster-ul

De altfel, și medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campanie de vaccinare, declara într-o conferință de presă din 16 decembrie că adolescenții pot face doza booster. „Persoanele cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani pot efectua doza de booster în România dacă au mai mult de șase luni de la prima schemă de vaccinare. Am luat această decizie bazându-ne, pe de o parte, pe faptul că sunt persoane din această grupă de vârstă vulnerabile, care sunt în evidență cu afecțiuni cronice și care din punct de vedere imunologic se comportă ca o persoană de peste 18 ani și atunci este absolut firesc să le dăm posibilitatea acestor persoane să își efectueze doza de booster. Deci, toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani care au încheiat schema completă de vaccinare și care au cel puțin şase luni pot să se adreseze pentru efectuarea dozei de booster, chiar dacă la nivel de Agenţie Europeană a Medicamentului dozele de booster pentru Pfizer și Moderna sunt autorizate, de fapt, pentru administrare la persoane de peste 18 ani. Ştim în același timp că dozele suplimentare, acele doze adiționale, trei, sunt recomandate celor cu vârsta de peste 12 ani, tocmai că sunt persoane vulnerabile, și pe acest principiu și ținând cont de faptul că celelalte țări care au deja experiență, cum este Israelul, fără să se înregistreze probleme de siguranță, în momentul de față noi permitem persoanelor cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani să se prezinte pentru efectuarea dozei de booster”.

Deja s-au vaccinat cu doza trei sute de copii

Cum în decembrie s-au împlinit 6 luni de când primii copii și-au completat schema de bază, unii deja s-au prezentat la centrele de vaccinare, pentru doza booster. Este cazul lui băiețel de 13 ani, cu sindrom Down. Ro Vaccinare publica pe 29 decembrie fotografia băiatului, cu mesajul tatălui, Sabin P.: „Băiatul meu de 13 ani tocmai a făcut doza 3 de Pfizer. Sănătate tuturor!”.

image

Conform Hotnews, până acum și-au făcut doza booster 851 de persoane din categoria 12-15 ani și 5.709 de persoane din categoria 16-17 ani, a căror vaccinare a început mai devreme, în primăvară. În România, a treia doză de vaccin se face începând cu 28 septembrie 2021. La nivel național, până azi, 4 ianuarie, au beneficiat de ea 2.046.563 de români.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net