Ele sunt cele mai curajoase fetițe! Ce mesaje ne transmit copiii care s-au vaccinat anti-COVID

Ultima actualizare:

    Iulia (12 ani) visează la o vacanță peste hotare
Iulia (12 ani) visează la o vacanță peste hotare

Și pentru cei mici, așteptarea a luat sfârșit. După un an incredibil de greu, în care au stat mai mult închiși în case, fără joacă, socializare, vacanțe în străinătate, departe de bunici și de colegii de la școală, copiii se pot uita de acum cu mai multă speranță spre viitor. Din 2 iunie, și cei cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani se pot vaccina împotriva COVID-19.

România este prima țară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea copiilor de îndată ce Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat serul Pfizer și pentru categoria de vârstă 12-15 ani. În primele trei zile, deja se vaccinaseră peste 5.100 de copii, ei îngroșând rândurile celor 114.000 de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 16 și 19 ani, deja imunizați. „Cred că este un semnal puternic pe care generaţia tânără îl dă. Desigur că au fost foarte multe întrebări: care este oportunitatea acestei indicaţii, de ce ar trebui să vaccinăm copiii din această grupă de vârstă, ţinând cont că ei au un risc foarte mic să dezvolte forme severe. Vă readuc aminte faptul că avem, din păcate, copii cu afecţiuni cronice, care sunt în evidenţă cu boli neoplazice, cu boli hematologice, cu diabet, cu obezitate, cu boli cardio-vasculare, cu boli renale. Ori este foarte complicat să fii în pielea unui părinte care are în grijă un astfel de copil vulnerabil. Și el are aceleaşi drepturi la viaţă, la sănătate, la educaţie ca toţi ceilalţi copii”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiță, precizând că și copiii care nu se află în evidență cu boli cronice e bine să se imunizeze pentru a reduce riscul de transmitere în familiile lor.

„Ne așteaptă o vară plină de îmbrățișări și normalitate”

De altfel, grija pentru părinți și bunici este cea mai puternică motivație a copiilor. „Ei îşi doresc să scape de această povară imensă care s-a pus şi pe umerii lor, că ei sunt principalii vectori, că ei de fapt nu se îmbolnăvesc, dar transmit mai departe boala şi pun în pericol părinţii, bunicii, persoanele din imediata lor apropiere”, a mărturisit pentru News.ro dr. Voichița Lăzureanu, medic primar de boli infecțioase. Mulți alți copii, care au simțit pe pielea lor efectele pandemiei, visează pur și simplu să revină la viața normală. Le este dor să meargă fizic la școală, vor să iasă cu prietenii la joacă fără teama de COVID, vor din nou la concerte, în vacanțe. Pe platforma RO Vaccinare, patru fetițe care s-au imunizat cu serul Pfizer au transmis mesaje pline de optimism.

  • Iulia are 14 ani și se pregătește de Evaluarea Națională. Vede în vaccin o veste bună, un pas spre mai bine, și speră să-i poarte noroc. „Ne așteaptă un examen național și, după aceea, o vară plină de îmbrățișări, călătorii, normalitate”, a spus mama ei, Andreea Georgiana Cocian.


    Iulia (14 ani) speră ca vaccinul să-i poarte noroc la Evaluarea Națională
Iulia (14 ani) speră ca vaccinul să-i poarte noroc la Evaluarea Națională
  • Adina Ștefania este primul copil sub 16 ani vaccinat la Curtea de Argeș. Mama ei, Liliana Bălan, povestește, râzând, că s-a blocat calculatorul. „Gata, să vedem ce știe să facă cipul ăsta. Că prima oră au test la matematică. Devine fata mea supersonică”, a glumit mama pe platforma RO Vaccinare.


    Adina Ștefania s-a vaccinat luni la Curtea de Argeș
Adina Ștefania s-a vaccinat luni la Curtea de Argeș
  • La doar 12 ani, Diana înțelege perfect cât de importantă e vaccinarea. Sâmbătă dimineața s-a prezentat cu multă bucurie la centru. „A făcut vaccinul pentru că a învățat de mică să apeleze la polițiștii de pe stradă dacă se pierde și să urmeze tratamentul dat de medici dacă se îmbolnăvește. Deși adoră cărțile SF, conspirațiile le lasă pentru alții”, declara mama ei, Andreea-Maria Frangache.


    Diana (12 ani) se mândrește că deja prinde 7G
Diana (12 ani) se mândrește că deja prinde 7G
  • Altă fetiță de 12 ani, pe nume Iulia, s-a vaccinat duminică dimineața. Cel mai mult își dorește să fie totul ca înainte, dar și să călătorească în țara cireșilor înfloriți și a desenelor manga. „Azi a făcut primul pas spre acel «ca înainte»”, a mărturisit Cătălina Elena.

Cum și când îți poți programa copilul la vaccinare

Vaccinarea copiilor se poate face atât prin programare pe platforma oficială, cât și prin prezentare directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie unde se administrează serul Pfizer, ori la evenimentele de tip maraton, drive-thru. Părinții sau tutorii legali trebuie să-și exprime acordul scris, să-i însoțească pe cei mici la centru și să prezinte acte de identitate care să ateste calitatea lor (CI, pașaport, certificat de naștere). Vor primi același chestionar de triaj pe care îl primesc adulții. El poate fi descărcat și completat de acasă.

Contraindicații

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat, la 28 mai, serul Pfizer pentru categoria de vârstă 12-15 ani, arătând că eficacitatea este foarte mare, spre 100%. Ca și în cazul adulților, au contraindicație absolută la administrare copiii cu istoric de reacții anafilactice. Cei bolnavi de cancer, cei care fac reacții alergice, dar și cei care prezintă punctual dureri de cap, febră, dureri musculare, au contraindicație temporară, până când se fac bine. În cazul altor boli cronice, e recomandat să luați legătura cu medicul curant pentru un consult.

Dacă cel mic a făcut și alte vaccinuri

Ca  regulă de bază în vaccinare, este obligatoriu o distanţă minimă de o lună între două vaccinuri diferite, pe acţiune diferită, pe structuri virale diferite. „Rugămintea mea la părinţi este să nu facă vaccinările mai devreme de o lună, eu aş merge către 2-3 luni ca distanţă între ele, tocmai pentru a avea siguranța că nu biciuim sistemul imun să genereze acei anticorpi împotriva tuturor infecţiilor dintr-o dată”, recomandă medicul Voichița Lăzureanu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net