De ce e bun busuiocul în mâncare
Este vremea busuiocului proaspăt. Dacă îl cauţi în pieţe, orientează-te după parfumul său unic! Cumpără-ţi o legătură şi încearcă reţetele noastre de mai jos. Pe lângă faptul că îţi condimentează mâncărurile, el poate trata o mulţime de afecţiuni.
Busuiocul are efect antiseptic, antiinflamator, antifungic, diuretic, taie greaţa, ajută digestia şi reduce balonarea. Se foloseşte atât în stare proaspătă, cât şi uscată, sub formă de infuzie, sau sub formă de ulei esenţial. Tratează problemele respiratorii, tusea, durerile de gât, febra, reduce colesterolul şi ajută în tulburările cardiace. Dacă ai ulceraţii bucale, mestecă 2-3 frunze de busuioc, dacă te doare capul şi eşti stresat, fă-ţi o infuzie din această plantă, dacă te-a muşcat un ţânţar, aplică suc proaspăt pe locul afectat, iar dacă eşti răcit şi ai nasul înfundat, fă inhalaţii cu ulei esenţial de busuioc.
În bucătărie, frunzele de busuioc, spălate şi mărunţite, sunt ingrediente de bază în sosul pesto, dau o aromă deosebită salatelor, ciorbelor, mâncărurilor şi fripturilor de tot felul. O reţetă sănătoasă de sezon se face cu păstăi fragede, fierte timp de 10-15 minute, care se amestecă apoi cu ulei de măsline, usturoi zdrobit, frunze tocate de busuioc, ulei de măsline şi sare după gust. Un deliciu! Şi sănătos pe deasupra.