De ce este indicat să evitaţi cartofii prăjiţi

Ultima actualizare:

Se prepară rapid, sunt gustoşi şi nici nu este nevoie de multă îndemânare pentru a-i găti. Aşadar, nu este de mirare că se numără printre cele mai apreciate feluri de mâncare. Însă nu tot ceea ce e bun e şi sănătos, iar cartofii prăjiţi nu fac excepţie! Află din “Click! pentru femei” de ce e indicat să-i mănânci mai rar!

  • Conţin grăsimi saturate. Prăjirea în baie de ulei e cea care dă cartofilor gustul lor inconfundabil. Prin acest proces, cartofii se îmbogăţesc cu grăsimi saturate, nocive pentru sănătate. Într-un studiu realizat la Centrul pentru Diabet şi Obezitate de la Universitatea Washington, s-a descoperit o legătură între consumul de alimente bogate în grăsimi saturate şi degradarea celulelor nervoase din creier care controlează apetitul şi menţinerea greutăţii corpului. Grăsimile trans şi cele saturate măresc valorile colesterolului rău. Acesta creşte riscul producerii accidentului vascular cerebral,  a bolilor de inimă şi a diabetului de tip 2. Se ştie că 150 de grame de cartofi prăjiţi conţin circa 24 de grame de grăsimi. Într-o dietă echilibrată, care nu depăşeşte 2.000 de calorii, o persoană nu ar trebui să mănânce mai mult de 65 de grame de grăsimi zilnic.
  • Sunt bogaţi în carbohidraţi. Cartofii au în compoziţia lor amidon, care face parte din categoria carbohidraţilor. Organismul, în timpul procesului de digestie, transformă carbohidraţii în zaharuri, din care-şi extrage necesarul zilnic de energie. Cartofii prăjiţi conţin o cantitate mai mare de carbohidraţi decât cei fierţi sau preparaţi la cuptor, iar excesul este depozitat sub formă de celule adipoase. S-a constatat că 150 de grame de cartofi prăjiţi furnizează, prin ardere la nivel celular, 420 de calorii. Cu cât vei consuma mai des cartofi prăjiţi, cu atât probabilitatea de a acumula kilograme este mai mare.
  • Conţin o substanţă cancerigenă. Toate tipurile de cartofi conţin un aminoacid neesenţial numit asparagină. Atunci când cartofii sunt preparaţi la temperaturi înalte, zaharurile interacţionează cu asparagina şi formează acrilamida. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a încadrat acrilamida în rândul substanţelor cancerigene, deoarece, în cadrul testelor pe animale, s-a constatat că substanţa favorizează dezvoltarea tumorilor. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net