De ce «înfloresc» gastritele primăvara
Stomacul este un organ sensibil la schimbări sau la exagerări alimentare şi la stres. Tocmai de aceea, primăvara poate fi una dintre perioadele din an când persoanele cu vulnerabilitate gastrică ar putea să se confrunte cu stări de rău. Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
Gastrita este o afectare a mucoasei gastrice care, pe lângă inflamaţie, poate produce răni sângerânde şi probleme digestive. Această afecţiune este întâlnită la toate vârstele, dar mai ales în rândul persoanelor în vârstă.
Arsurile din partea de sus a stomacului, balonarea şi crampele cu care se confruntă primăvara unele persoane sunt explicate de specialişti prin schimbarea alimentaţiei (mâncăm mai multe crudităţi decât în restul anului) şi pe fondul efortului organismului – sărăcit de minerale şi de vitamine – de a se adapta la noile condiţii de mediu. Căci inclusiv nervozitatea şi tulburările de somn caracteristice acestei perioade influenţează starea stomacului.
Bacteria care răneşte mucoasa
În 80-90% din cazuri, ceea ce vulnerabilizează, de fapt, stomacul şi-i reduce toleranţa la schimbările alimentare şi la stres este infectaţia cronică cu bacteria Helicobacter pylori. Totuşi, în afara unor manifestări episodice, în 70-80% din cazuri, persoanele infectate cu Helicobacter sunt asimptomatice sau au o simptomatologie neglijabilă.
Există şi situaţii când schimbarea de sezon poate coincide cu un episod de gastrită acută, ce poate apărea în urma unui tratament cu aspirină sau cu antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen), unei infecţii de alt tip sau expunerii la condiţii de stres major.
Dacă durerile nu sunt severe şi cedează în urma administrării de medicamente eliberate fără reţetă şi a unor măsuri de natură alimentară, multe dintre persoanele infectate cu Helicobacter nu mai ajung în cabinetul unui specialist, pentru a primi tratament.
Din păcate, această infecţie poate duce la ulcer sau chiar la cancer gastric.