De ce mă ia cu ameţeală?
Ţi se întâmplă să-ţi pierzi echilibrul şi să ai senzaţia că totul se roteşte în jurul tău? De la o simplă anemie până la afecţiuni grave, cauzele ameţelilor sunt multiple.
Ameţeala este unul dintre cele mai frecvente motive, pe lângă durerile de cap şi durerile de spate, care ne trimit le medic.
Apare şi al persoanele sănătoase, la aplecarea şi ridicarea bruscă a capului, după învârtire, în cazul purtării unor ochelari nepotriviţi, în timpul sarcinii sau al călătoriei cu maşina, cu avionul sau cu vaporul.
Dar ameţeala poate apărea şi în cazul unor afecţiuni, cum ar fi anemia, creşterea sau scăderea tensiunii, infecţii ale urechii sau ale creierului.Vertij sau ameţeală?
Este foarte important să faci diferenţa dintre vertij şi ameţeală pentru a-ţi da seama de ce afecţiune ai putea suferi.
Vertijul, sau senzaţia că totul se învârte în jurul tău, poate fi cauzat de afecţiuni ale urechii interne sau ale sistemului nervos central, fiind simptomul unei tumori sau atac cerebral.
Poate fi asemănat cu senzaţia de rotire pe care o ai după ce cobori dintr-un carusel. Ameţeala (cu diferitele sale manifestări: lipsa echilibrului, senzaţia de plutire şi de slăbiciune, răul de mişcare) poate fi cauzată de boli cardiovasculare sau de infecţii.
Diagnostic în funcţie de simptome
Rareori ameţeala nu este însoţită şi de alte simptome. În funcţie de acestea se poate stabili afecţiunea de care suferi.
- Dacă ameţeala este însoţită de slăbiciune, paralizie sau amorţeală în braţe şi în picioare şi de tulburări de vedere sau dificultăţi de vorbire, poate fi vorba despre un accident vascular cerebral.