De ce ne doare capul
Există numeroși factori implicați în apariția episoadelor de dureri de cap. De aceea, este important ca tratamentul să fie inițiat după identificarea cauzei. Fiecare dintre noi am resimțit, cel puțin o dată în viață, o durere de cap. Neplăcerea este atât de frecventă încât a devenit aproape banală.
Un studiu recent arată că 46% din români au această problemă cel puțin o dată pe lună, iar mai mult de jumătate din ei se plâng săptămânal de cefalee.
Ereditatea
Durerile de cap au și o componentă ereditară, ceea ce înseamnă că persoanele care au în familie rude de gradul I cu cefalee au un risc mai mare de a le moșteni. Statisticile arată că o persoană cu un părinte care a suferit de migrene are o probabilitate mai mare de a moșteni această problemă de sănătate. Factorul genetic este implicat în 50% din cazurile de migrenă cu aură.
Stresul
În timpul situațiilor tensionate, în creier sunt eliberate anumite substanțe pentru a „combate” această stare, ceea ce duce la apariția unor schimbări vasculare responsabile de apariția migrenelor.
De asemenea, emoțiile care însoțesc stresul (îngrijorarea, anxietatea, surescitarea) cresc tensiunea musculară, intensificând migrenele. Și durerea de cap de tip tensional poate fi cauzată de stres. În cazul în care stresul este pus pe seama locului de muncă, de exemplu, durerea de cap se poate croniciza.
Descoperă pe clicksanatate.ro ce alte afecțiuni pot duce la apariția durerilor de cap