De ce ne moleşim după masa de prânz
Ce mâncăm, cum mâncăm, la ce oră luăm masa de prânz? Sunt întrebări importante pentru cei care ţin la silueta şi la sănătatea lor. Dar atenţie! Multe dintre lucrurile pe care le citim şi le auzim sunt doar nişte mituri. Specialiştii ne explică în ce ar trebui să constea prânzul perfect şi ce greşeli e bine să evităm.
Nu mânca pe fugă, la birou! Deşi pentru mulţi e tentant şi comod să-şi comande prânzul şi să mănânce pe tastatură, cu un ochi la monitor, nu e deloc recomandat. Riscăm să mâncăm mecanic şi prea mult. Înghiţim nemestecat suficient şi ne balonăm, nu ne acordăm cele 20 de minute de masă, astfel încât să ajungă la creier informaţia că ne-am săturat.
În ce poate consta o masă rapidă
Cristina Teodorof, tehnician nutriţionist în cadrul Eurest, spune că o masă de prânz rapidă poate fi alcătuită dintr-un sendviş atât timp cât acesta e complet, adică are legume, proteine şi carbohidraţi. Un alt exemplu de mâncare rapidă ar fi o salată cu legume proaspete de sezon (morcovi, spanac, dovlecei, vinete, fasole verde) la care se poate adăuga piept de pui sau peşte. Supele, crema de legume, pot fi, de asemenea, o variantă potrivită.
Te moleşeşti după masă dacă nu mănânci corect
„E important să ne ascultăm corpul, să ştim ce ne face bine şi ce nu. Unii digeră mai uşor proteinele, în timp ce altora carbohidraţii le fac bine. Starea de oboseală de după masă apare atunci când îi dai corpului acele alimente pe care le digeră mai greu. Dacă îi dai ce îi face bine, nu te vei simţi obosit”, mai spune Cristina Teodorof, care ne dă câteva exemple de mâncăruri ce ne pot asigura energie pe tot parcursul zilei: carne slabă de pui, porc sau peşte, combinate cu leguminoase crude sub formă de salate sau trase la tigaie, supă cremă de morcovi cu ghimbir, cremă de linte.
Ce alegi în loc de desert
Nu e indicat ceva dulce imediat după masă. Nici fructele nu sunt o opţiune, deoarece riscă să fermenteze, în asociere cu alimentele care se digeră mai greu. Soluţia pe care v-o dă specialistul este un ceai de lemn dulce sau de mentă, care alungă pofta de dulce şi hidratează.