De ce reapar infecţiile urinare
O banală cistită poate deveni un coşmar, revenind de mai multe ori pe parcursul unui an. Pentru a curma acest ciclu de simptome neplăcute, primul pas este să înţelegem cum se poate produce (re)infectarea. Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
Tot mai multe femei, mai ales din mediul urban, contractează infecţii urinare. Studiile arată că aproximativ 80% dintre femei vor experimenta cel puţin o dată în viaţă un episod de cistită bacteriană. În 80% din cazuri, aceste infecţii urinare sunt provocate de bacteria Escherichia Coli, carepopulează în mod natural intestinul gros şi care poate fi transferată uşor la nivelul uretrei, dată fiind proximitatea canalului urinar şi lungimea redusă a acesteia la femei. O infecţie urinară se manifestă, de obicei, prin dureri în partea inferioară a abdomenului, prin senzaţie de urinare permanentă, prin micţiuni (urinări) dureroase şi în cantitate mică, iar uneori chiar şi prin urinări cu sânge şi cu cheaguri, aşa-numita cistită hemoragică. În unele cazuri, poate apărea febra şi o stare de rău generalizat.
Măsuri de prevenire şi de tratament. Starea de disconfort pe care o poate recunoaşte uşor orice femeie care s-a confruntat deja cu un episod de cistită poate reapărea, în unele cazuri, la numai două-trei luni mai târziu. Cauzele pot varia de la caz la caz, fiind afectate două categorii de femei: femeile tinere sau femeile aflate la premenopauză şi, respectiv, la postmenopauză. În ceea ce le priveşte pe femeile din prima categorie, infecţiile pot fi cauzate de factori ce ţin de stilul de viaţă. De aceea, pentru a preveni recidivele, aceste femei trebuie să-şi susţină imunitatea printr-un comportament cât mai activ fizic (să practice alergarea uşoară, mersul pe jos), printr-o dietă echilibrată, cu un aport de lichide de minimum 2 l pe zi şi cu reducerea aportului de cafea. Pentru susţinerea imunităţii locale, este util consumul de citrice şi de sucuri de afine, de merişor şi de coacăze neîndulcite.