De ce se îngraşă oamenii în societatea modernă
Pe măsură ce ne-am dezvoltat, ne-am modernizat, am devenit tot mai bolnavi şi mai graşi. În prezent, obezitatea e marea problemă a oamenilor. Cauzele trebuie căutate în acţiunile noastre de zi cu zi.
Mâncarea procesată. Din anii ‘90 încoace, oamenii consumă tot mai multe calorii care provin din mâncare procesată. Dacă în urmă cu 100 de ani se hrăneau numai cu mâncare făcută în casă, acum mai bine de jumătate mănâncă semipreparate sau fast-food, din afara casei.
Lipsa de mişcare. Consumăm mai multe calorii, dar ardem mult mai puţine decât înainte, când nu existau maşini, când predomina munca fizică, nu cea din faţa calculatorului.
Consumul de zahăr a crescut şi el de la mai puţin de 10 kg pe an pe locuitor, în 1700, la peste 50 kg. Un studiu de acum trei ani arăta că românii consumă în medie 30 kg de zahăr anual.
Vacanţele. Studii citate de healthline.com arată că, în concedii, oamenii acumulează kilograme pe care nu le mai pot da jos. Poate fi din cauză că trăim o viaţă stresantă şi vacanţele sunt asociate cu perioadele de răsfăţ total.
Mâncarea e mai ieftină şi mai la-ndemână. La fiecare colţ de stradă găsim un chioşc, un supermarket de unde ne putem lua ceva de mâncare. Se găseşte ceva pentru toate buzunarele, cu un covrig, nimeni nu rabdă de foame.
Somn mai puţin, stres mai mult. Avem joburi solicitante, stresante, stăm peste program, nu dormim noaptea. În ultimul deceniu, timpul alocat somnului a scăzut, în medie, cu 1-2 ore pe noapte. Se ştie că lipsa de somn afectează hormonii responsabili cu senzaţia de foame şi creşte riscul de obezitate.
Varietatea de mâncare. O altă cercetare a demonstrat că abundenţa de ingrediente şi de feluri de mâncare ne-a făcut să mâncăm mai mult decât ar avea nevoie organismul.