De ce sunt importante investigațiile medicale anuale

Ultima actualizare:

    Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pentru a ne proteja sănătatea, este important ca în fiecare an să facem un set de analize medicale și investigații de rutină, chiar dacă ne simțim bine și nu avem simptome care indică existența unei boli în organism. Astfel, putem descoperi din timp eventuale probleme de sănătate, chiar înainte de apariția simptomelor. Orice afecțiune poate fi tratată mai ușor și mai eficient dacă este diagnosticată din timp.

Investigațiile anuale sunt importante pentru oameni în general și esențiale în anumite cazuri particulare, de exemplu pentru femeile însărcinate sau care doresc să rămână însărcinate, sau pentru persoanele care suferă de afecțiuni cronice. Anumite boli se manifestă prin semne evidente, însă altele nu pot fi depistate decât în urma unor investigații medicale. Pentru a preîntâmpina evoluția anumitor afecțiuni, este recomandat să facem anual un set de analize, pentru a putea trata la timp eventualele boli.

Care sunt cele mai importante investigații anuale de rutină

Investigațiile și analizele de laborator recomandate anual sunt folosite de către medic pentru a evalua starea de sănătate a pacienților și pentru a diagnostica sau pentru a urmări evoluția unei boli. Medicul de familie poate recomanda aceste analize, iar un laborator analize medicale recoltează și procesează probele, apoi medicul interpretează rezultatele și recomandă sau prescrie un tratament sau investigații suplimentare, dacă este cazul.

Dezechilibrele din organism, infecțiile, anemia, inflamațiile sau deshidratarea sunt câteva dintre afecțiunile care pot fi depistate cu ajutorul hemoleucogramei, care analizează sângele din punctul de vedere al celulelor care intră în componența acestuia. Hemoleucograma determină numărul de globule albe și roșii din sânge, ajutând la depistarea eventualelor boli hematologice. De asemenea, sunt recomandate analizele care determină profilul lipidic (valoarea colesterolului) și ajută la depistarea aterosclerozei sau a dislipidemiilor. Alte analize de sânge importante sunt cele care investigheaza funcția rinichiului (creatinina si ureea), a ficatului (transaminazele), a pancreasului (glicemia) sau  a sangelui, VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) fiind important într-o serie de condiții infecțioase, maligne sau inflamatorii ale organismului.   Consultația stomatologică anuală este importantă pentru depistarea cariilor și a altor probleme dentare, care pot cauza probleme grave, în cazul în care sunt lăsate netratate. În cadrul acestei consultații, pacienții primesc și sfaturi cu privire la îngrijirea corectă a danturii. În cazul în care medicul stomatolog observă anumite probleme dentare, poate recomanda o radiografie și investigații suplimentare.

Electrocardiograma (EKG-ul) este o investigație care evaluează funcția cardiacă. În urma acestei investigații se pot depista eventuale afecțiuni ale inimii, insuficiența cardiacă, aritmiile sau tulburarile de ritm cardiac, cardiopatia ischemică, preinfarctul sau chiar infarctul miocardic acut sau sechelar. Această investigație este o înregistrare grafică a activității electrice a miocardului. Este o procedură non-invazivă, care presupune atașarea unor electrozi la încheieturi și în zona pieptului. Se desfășoară în repaus și durează aproximativ 10 minute.

Ecografia abdominală este o investigație imagistică ce presupune folosirea unui dispozitiv cu ultrasunete pentru a capta imagini ale structurilor interne. Este o investigație simplă și rapidă, care ajută la depistarea modificărilor de structură sau a unor eventuale afecțiuni ale organelelor interne. Cu ajutorul ecografiei abdominale, se pot vizualiza ficatul, pancreasul, stomacul, splina, rinichii,vezica urinara,  uterul, ovarele sau prostata.

Pentru femei, controlul ginecologic anual este foarte important. Consultația ginecologică este formată din examenul pelvin, analiza de secreții, testul Babeș-Papanicolau și ecografia endovaginală. Astfel, se pot depista modificările structurale la nivelul ovarelor, infecțiile, modificările celulare, chisturile, malformatiile, fibroamele uterine sau cervicitele dar se pot depista si diferitele forme de cancer al aparatului reproducator (cancer ovarian, endometrial sau al colului uterin). De asemenea,ginecologul poate examina starea sanilor pentru a depista eventuale modificari patologice (chisturi, mastoza, mastite, adenopatii axilare sau cancer mamar), tot mai frecvente la femei.

Ce poți face pentru a avea o stare bună de sănătate

Un stil de viață sănătos și activ ne asigură energia de care avem nevoie, ne îmbunătățește starea de spirit, ne scapă de oboseală și ne ajută să ne menținem în formă. De aceea, pentru a ne păstra starea de sănătate și pentru a ne bucura de viață, este important să ținem cont de câteva aspecte.

Avem nevoie de cel puțin 7 ore de somn pe noapte pentru ca organismul să se poată reface și pentru a funcționa corespunzător. Un somn odihnitor are numeroase beneficii pentru corp, stimulează imunitatea, iar riscul de îmbolnăviri scade. De asemenea, un somn odihnitor ne ajută să ne menținem greutatea corporală constantă și să prevenim obezitatea. În plus, susține sănătatea sistemului cardiovascular și previne stările de oboseală și irascibilitate.

Consumul de fructe și legume proaspete are rol benefic pe termen lung pentru sănătate. Din fructe asimilăm mineralele, fibrele și vitaminele de care avem nevoie pentru a funcționa la cei mai buni parametri. Legumele și fructele pot reduce riscul apariției unor boli și reglează tensiunea arterială. De asemenea, majoritatea conțin antioxidanți, care ajută la scăderea nivelului de colesterol și stimulează buna funcționare a sistemului digestiv.

Pentru a avea un stil de viață sănătos, este important să ne punem sângele în mișcare. La fel ca somnul, exercițiile fizice au numeroase beneficii pentru organism, ne oferă doza de energie necesară, îmbunătățesc starea fizică, ne ajută să scăpăm de stres și să ne concentrăm mai bine.

Apa are un rol esențial pentru a ne menține în formă și sănătoși, pentru că hidratarea ajută la buna funcționare a organismului. Consumul unei cantități optime de apă zilnic ne ajută să ne menținem greutatea corporală constantă, stimulează metabolismul și reduce apetitul. În plus, contribuie la menținerea aspectului tânăr al pielii. Deshidratarea duce la apariția stărilor de oboseală și favorizează apariția migrenelor.

Este important să ne ajutăm organismul să își păstreze cea mai bună stare de sănătate și să fim mereu în formă, pentru a evita apariția bolilor și afecțiunilor. Putem face în fiecare zi câteva lucruri simple pentru sănătatea noastră, de exemplu practicarea unui sport sau consumul de alimente sănătoase. De asemenea, este important să mergem anual la medic pentru un control de rutină și pentru un set de analize și investigații, care ne ajută să depistăm din timp apariția unor boli. Urmează toate aceste sfaturi pentru a te menține mereu în formă și cu cea mai bună stare de sănătate!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net