Dieta mediteraneană ne protejează sănătatea și longevitatea. Fibrele joacă un rol important
Dieta mediteraneană atrage tot mai mulți adepți. Aceștia consideră că oferă protecție împotriva bolilor de inimă, a atacului cerebral și a diferitelor forme de cancer.
Dieta mediteraneană folosește din plin mirodenii și ierburi, mai ales salvie, cimbru, rozmarin și chimion. În compoziția acestor plante se remarcă antioxidanți valoroși care protejează organismul împotriva aterosclerozei și previn oxidarea colesterolului pozitiv.
Acest tip de alimentație are la bază multe cereale, legume și fructe proaspete. Despre folosirea cerealelor, nutriționiștii semnalează că acestea sunt surse importante de fibre, ce pot preveni apariția cancerului de colon. Mai mult, fructele și legumele proaspete reprezintă un "depozit" de substanțe hrănitoare, printre care vitamina C și betacarotenul, recunoscute în lumea medicală pentru rolul lor de prevenție în apariția bolilor de inimă și a cancerului.
Roșiile, usturoiul, ceapa, ardeii iuți și vinetele sunt recunoscute pentru efectul lor terapeutic deosebit. Mai mult, aceste legume sunt în atenția Institutului de Cercetare a Cancerului, pentru posibilelel lor caracateristici anticancerigene.
În țările cu dietă mediteraneană, cazurile îmbolnăvirilor de inimă sunt mult mai rare în comparație cu frecvența acestora în America. În dieta mediteraneană, cele mai multe grăsimi provin din uleiul de măsline, un aliment-vedetă recunoscut în hrana sănătoasă. În acest tip de alimentație se folosește mai rar carnea bogată în grăsimi saturate. Un alt avantaj al acestei diete este nefolosirea alimentelor procesate cu mulți conservanți și grăsimi saturate, din care au fost extrase fibrele și nutrienții.
Ce rol au fibrele în dietă
Fibrele sunt substanțe alimentare întâlnite în plante, care nu sunt digerate de organism. Chiar dacă nu furnizează calorii și nutrienți, fibrele sunt importante pentru organismul nostru. Studiile recente arată că ele contribuie la scăderea nivelului de colesterol. Cercetătorii cred că fibrele combat constipația. De asemenea, cercetările efectuate pe mai multe grupe de populație au demonstrat că în cazul oamenilor din zonele în care fibrele sunt consumate des (de exemplu Africa), rata îmbolnăvirilor de cancer este mult mai mică decât a celor din SUA, unde fibrele sunt consumate mai rar.
Mai mult, alimentele bogate în fibre au un procent scăzut de grăsimi și bogat în vitamine și minerale.