Dieta şi stilul de viaţă sunt protectorii ficatului


    Mănâncă  la fiecare  masă o salată  de crudităţi
Mănâncă la fiecare masă o salată de crudităţi

Crudităţile proaspete, cu pigment închis la culoare, bogate în vitamine, în fibre şi în diverse proteine menţin sănătatea ficatului

În opinia specialiştilor, ficatul este laboratorul organismului uman, îndeplinind peste 500 de funcţii. Ficatul are rolul de filtru şi de purificator al corpului, stocheză vitaminele şi mineralele, filtrează toxinele din sânge, controlează nivelul colesterolului, elimină excesul de hormoni, ajută la coagularea sângelui şi are un rol important în imunitate, pentru a enumera doar câteva dintre funcţiile sale cele mai importante. .

Legumele şi fructele proaspete, dar şi anumite plante medicinale sunt o alternativă de sezon, care oferă ficatului un spor de vitamine, de minerale şi de enzime. Când acest organ vital nu funcţionează normal, starea de sănătate a întregului organism este precară. „Atunci, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, survin efectele nedorite: lipsă de energie, dureri de cap, depresii, constipaţie, hipertensiune, kilograme în plus, oboseală cronică, dorinţă de a consuma în exces anumite alimente şi exemplele ar putea continua. Dieta bogată în fibre şi preparatele pe bază de crudităţi proaspete sunt esenţiale pentru detoxifierea ficatului".

Program de detoxifiere

Comparativ cu alte organe vitale, ficatul are o calitate specială; când este bolnav sau rănit, celulele lui distruse se pot reface. Pentru a-l menţine sănătos, dieta trebuie să urmărească şi un program de detoxifiere a acestuia prin care să se elimine orice tip de toxine din mâncare: îndulcitori, arome artificiale, conservanţi sau coloranţi.

Alimente protectoare pentru ficat

Morcovii, sfecla roşie şi mango contribuie, în mod semnificativ, la detoxifierea organismului şi sunt, în acelaşi timp, protectoare hepatice datorită nutrienţilor conţinuţi: alfa şi beta-carotenii, vitamina C şi complexul B.

Roşiile sunt şi ele bogate în vitaminele C şi E, doi nutrienţi benefici în detoxifierea ficatului. Totodată, datorită licopenului, roşiile sunt antioxidanţi importanţi, benefici pentru revigorarea ficatului.

Merele şi citricele conţin numeroase vitamine: A, B, C, PP şi diverşi compuşi flavonoizi, care îndeplinesc cu succes rolul de antioxidanţi cu rol de protectori ai ficatului.

Usturoiul şi ceapa, legume bogate în sulf, ajută ficatul să elimine toxinele. În acelaşi timp, aceste legume contribuie la scăderea tensiunii arteriale ridicate, prevenind apariţia unor forme de cancer la nivelul tubului digestiv.

Strugurii stimulează funcţiile ficatului şi, totodată, sunt buni şi pentru inimă. Datorită polifenolilor, strugurii negri protejează inima şi previn formarea cheagurilor. Strugurii negri, afinele, tomatele, ardeii roşii conţin antocianine, substanţe care dau culoare pigmentului lor şi au efecte benefice în prevenirea bolilor cardiovasculare .

Varza şi broccoli, două legume din familia cruciferelor, adevărate depozite de vitamine : A, B1, B2, C (în cantităţi însemnate), K, F, PP, stimulează funcţiile ficatului ajutându-l să scape de cele mai puternice toxine.

Mazărea, o legumă foarte hrănitoare, cu o valoare energetică de 354 kcal la 100 g de boabe, este un aliment nutritiv, uşor de digerat, care revigorează organismul. Aminoacizii din compoziţia acestei legume joacă un rol decisiv în detoxifierea ficatului şi în menţinerea stării de sănătate a acestuia. În acelaşi scop, sunt recomandate soia şi fasolea boabe.

Surse de fibre

Tărâţele de ovăz sunt surse importante de fibre solubile pe care le putem adăuga în lichide, în apă, în ceaiuri şi în sucuri de fructe. Fibrele ajută ficatul să elimine colesterolul produs prin consumul unor alimente cu un conţinut mare de grăsimi.

cub lia bugnar theo rose png
cub camelia șucu (1) png
serial wednesday jpg
zodia care nu a primit nimic de mos nicolae jpg
cub Kirstie Alley
profimedia 0742415693 jpg
Kanye West
3 metode eficiente cu ajutorul cărora îți poți reducere costurile la facturi jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
index jpg
mititelu jr 3 jpg
cap Charles III   GettyImages 1243368615 jpg
vremea polei jpeg
seceta
3 metode eficiente cu ajutorul cărora îți poți reducere costurile la facturi jpg