Dieta vegetariană ne ferește sau nu de cancer?
Există numeroase dezbateri referitoare la legătura dintre dieta vegetariană și cancer. Unele studii arată că vegetarienii nu sunt mai sănătoși decât cei care consumă carne, alte arată că sunt mai protejați față de temuta boală. Așadar, haideți să vedem ce beneficii are dieta anticancer.
Orice specialist în boli oncologice îţi va spune că, pentru a diminua efectele negative ale cancerului, este indicat să mănânci mai multe fructe şi legume şi mai puţină carne roşie şi grăsimi animale.
Un studiu de ultimă oră demonstrează încă o dată faptul că alimentaţia zilnică influenţează dezvoltarea tumorilor. La cercetarea desfășurată pe o perioadă de 20 de ani au participat 63.000 de americani. S-a observat că la subiecţii vegetarieni, incidenţa cancerului a fost cu 11% mai mică. Rezultatele au fost valabile pentru multe tipuri de cancer (plămân, esofag, ficat, sân), mai puţin pentru cancerul de prostată şi de colon. De notat că această ultimă excepţie este surprinzătoare, mai ales în ceea ce priveşte cancerul de colon – unde se ştie că printre facotrii de risc se numără consumul de carne roşie.
O mai bună igienă a vieţii
Ce indică rezultatele de mai sus? Pentru a explica această scădere a numărului de îmbolnăviri la persoanele care nu consumă carne, cercetătorii indică faptul că vegetarienii adoptă, la modul general, o mai bună igienă a vieţii decât carnivorii. În afară de faptul că mănâncă variat şi că alimentele sunt bogate în substanţe nutritive şi fibre, printre vegetarieni se află mai puțini vegetarienii. De asemenea, nu sunt amatori de alcool și sunt mai activi din punct de vedere fizic. Prin urmare, au tendinţa de a cumula mai mulţi factori protectori față de cancer.
Sfaturi pentru cei care vor să devină vegetarieni
Cum reuşeşti să renunţi la carne? Nutriţioniştii spun că nu e nevoie să scoţi de tot proteinele animale din meniu:
Mănâncă proteine animale doar o dată pe zi, dând prioritate cărnii de pui şi peştelui.Înlocuieşte carnea cu cereale şi leguminoase, la rândul lor surse excelente de proteine.Pentru a preveni cancerul, nu uita să mănânci 5 fructe şi legume pe zi.
Care sunt riscurile dietei vegetariene
Regimul vegetarian poate avea și efecte nedorite. Printre acestea, se numără:
- favorizarea dezechilibrelor metabolice şi hormonale;
- apariţia stărilor depresive;
- modificări în procesul de refacere a oaselor şi a ţesuturilor. Vegetarienii stricţi se confruntă des cu hipocalcemii;
- anemie, din cauza deficitului de vitamina B12 şi a fierului;
- aport mare de calorii. Pentru a asigura nivelul de proteine necesar, vegetarienii consumă o cantitate mai mare de vegetale, precum este soia. În timp, se poate ajunge la obezitate.