Dieta vegetariană te ajută să slăbeşti
Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş, specialist în medicina tradiţională indiană, ne explică astăzi de ce mâncarea de post ne ajută să ne recăpătăm silueta, după sărbătorile încărcate de alimente pline de grăsimi.
Mâncaţi şi crudităţi, şi alimente gătite
Este important să mâncaţi atât alimente crude, mai ales că a început sezonul salatelor verzi, cât şi alimente preparate termic. Hrana crudă este cea mai vitalizantă. În alimentele crude, vitaminele şi mineralele se găsesc într-o stare pură şi foarte uşor asimilabilă. Pe de altă parte, hrana fiartă nu conţine energie vitală în aşa mare măsură, dar este mai uşor digerabilă.
Pateu din soia boabe
Ingrediente: o cană cu soia boabe, o rădăcină mică de pătrunjel, un morcov, două cepe tocate mărunt, ½ linguriţă sare, 4 linguri ulei, ½ linguriţă ienibahar, ½ linguriţă boia de ardei dulce.
• Mod de preparare: se lasă soia la înmuiat 12 ore, apoi se fierbe sub presiune împreună cu morcovul, pătrunjelul şi sarea, până când bobul capătă consistenţa unei creme. Separat se căleşte ceapa în ulei şi apă, apoi se amestecă cu boiaua şi ienibaharul şi se dă prin mixer. Soia şi zarzavatul răcite şi scurse de apă se dau de două ori prin maşina de tocat, apoi se amestecă cu ceapa şi condimentele.
Pateu din grâu
• Ingrediente: 70 g făină integrală de grâu, legume (ceapă, pătrunjel), 50 g ulei, 2 linguri de brânză rasă, o linguriţă de sare, condimente.
• Mod de preparare: făina se fierbe câteva minute, rezultând un terci. Se adaugă ulei, sare şi se freacă bine, până când capătă o consistenţă păstoasă. Se condimentează cu ceapă, cimbru, pătrunjel, ţelină şi piper. Opţional, puteţi adăuga brânză de vaci sau telemea proaspătă rasă.
Salată de morcovi cu ridichi
• Ingrediente: 400 g morcovi, un măr, o legătură de ridichi, 4 linguri de ulei, pătrunjel verde, hrean.
• Preparare: se spală, se curăţă şi se dau pe răzătoarea mare morcovul, ridichea şi mărul. Hreanul se rade pe răzătoarea mică. Se toarnă ulei peste zarzavat şi se potriveşte de sare. Pătrunjelul se presară deasupra.