Dormi prea mult? Ar putea fi un simptom al unor boli grave, inclusiv depresia

Ultima actualizare:

    Când dormi prea mult este posibil să te trezești mai obositFOTO: Unsplash.com
Când dormi prea mult este posibil să te trezești mai obositFOTO: Unsplash.com

Cu toții știm că somnul este important pentru sănătate. Atunci cînd nu dormim suficient, acest lucru se reflecă în activitățile noastre zilnice, suntem obosiți, fără chef de muncă și ne putem îmbolnăvi ușor. Însă nici somnul în exces nu este bun. Acesta poate avea consecințe grave asupra stării de sănătate, inclusiv în ceea ce privește depresia.

Un somn sănătos se încadrează undeva între 7-8 ore pentru majoritatea adulților, respectiv 8-10 ore pentru adolescenți. Dacă nu dormi cât ai nevoie, în timpul zilei te simți obosit și te concentrezi greu, iar în timp, dacă nu dormi bine mai multe săptămâni sau luni la rând ori chiar ani s-ar putea să observi efecte mai grave asupra sănătății (hipertensiune, risc crescut de infarct, AVC și diabet etc.), potrivit site-ului doc.ro.

Cum ne afecetază somnul în exces starea de sănătate

Specialiștii spun că dacă dormi mai mult decât ai nevoie te poți confrunta cu probleme de sănătate. Pe lângă faptul că de-a lungul zilei te simți amețit și dezorientat, poți constata că ai o stare de spirit neplăcută.

Unele cercetări au găsit conexiuni între somn și depresie, majoritatea dovezilor existente sugerând că somnul în exces este un simptom, nu o cauză, a depresiei. Problemele de somn apar frecvent în cazul persoanelor depresive.

Pe de altă parte, un alt studiu a sugerat că persoanele adulte care dorm mai mult de 8 ore pe noapte pot prezenta mai multe simptome de depresie decât cele care dorm 8 ore sau mai puțin în fiecare noapte. Este vorba, de fapt, de un cerc. Depresia afectează adesea starea de spirit, energia și perspectivele pentru viitor. Persoana se simte epuizată și letargică, mai puțin interesată de activitățile obișnuite și fără speranță că simptomele se vor îmbunătăți vreodată.

Când dormi prea mult te simți obosit

Se pare că somnul oferă un fel de alinare. Persoana depresivă doarme mai mult pentru că se simte obosită, nu prea mai are interes pentru alte activități, iar somnul o ajută să scape temporar de alte simptome ale afecțiunii. Însă depresivii se pot simți vinovați că petrec atât de mult timp în pat, ceea ce agravează și mai mult simptomele depresiei.

Însă medicii spun că nerespectarea cantității corecte de somn dă peste cap ritmul circadian al unei persoane sau ciclul natural de somn-veghe. Acest ceas biologic intern ajută la reglarea energiei și vigilenței din timpul zilei și a somnolenței pe timp de noapte prin trimiterea de semnale către corp legat de când este timpul să te culci sau să te trezești.

Experții spun că pentru a scăpa de somnolență, trebuie să faci mișcare, să te hidratezi corespunzător și să stai cât mai mult în lumina naturală.

Citește și:Eşti obosit şi te doare capul? Schimbările de vreme pot fi cauza!

De ce îți este somn după-amiaza?

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net