Dr. Gheorghe Mencinicopschi te învaţă să păstrezi fructele şi legumele proaspete în timpul verii
Pentru a le păstra cât mai proaspete, legumele şi fructele se ţin la rece, atât în frigider, cât şi la congelator. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare ne spune cum trebuie să procedăm.
Ţii legumele în frigider? Pune-le în pungi de hârtie!
Legumele şi fructele se depozitează corect în frigider, la maximum 4 grade Celsius, ambalate în pungi de hârtie. Nu le ţine în pungi din plastic pentru că acestea transpiră şi păstrează legumele în umezeală. Nu folosiţi la ambalarea lor folie din aluminiu! Legumele care se păstrează în frigider nu se spală. Altfel, rişti ca ele să putrezească din cauza umezelii la care sunt expuse. De asemenea, nu tăia codiţele sau frunzele decât în momentul în care vrei să consumi legumele respective.
Spală-le şi taie-le cubuleţe dacă le congelezi!
Foarte multe legume şi fructe se pot congela. Excepţie fac cele care conţin o cantitate mare de apă. Spală legumele şi fructele, îndepărtează seminţele, codiţa sau frunzele, taie-le cubuleţe şi pune-le în pungi închise ermetic. Dacă vrei să foloseşti legumele congelate la gătit, pune-le îngheţate în oala cu mâncare. Nu aştepta să se decongeleze la temperatura camerei pentru că îşi vor pierde vitaminele. În cazul verdeţurilor, spală bine firele de pătrunjel, mărar sau leuştean, scurge-le pe un prosop absorbant, îndepărtează codiţele şi pune verdeaţa în pungi de hârtie.