Dr. Rodica Nanu: „Mâncăm mai multe metale grele decât cele din vaccinuri“

Ultima actualizare:

    Singurul vaccin pe care medicul îl recomandă să fie făcut mai târziu este cel împotriva varicelei.www.clicksanatate.ro
Singurul vaccin pe care medicul îl recomandă să fie făcut mai târziu este cel împotriva varicelei.www.clicksanatate.ro

Imunizarea copiilor a stârnit numeroase controverse în ultima perioadă, mulți părinți refuzând vaccinarea. Medicul primar pediatru Rodica Nanu ne-a vorbit despre cât de importantă este aceasta.

Click! Sănătate: Care este schema obligatorie de vaccinuri în țara noastră?

Dr. Rodica Nanu: Nu există vaccinuri obligatorii, deoarece nu este o lege prin care părinții să fie obligați să-și vaccineze copiii. Există, în schimb, o schemă a Ministerului Sănătății, care are consemnările hepatitei B, difteriei, tetanosului, tusei convulsive și poliomelitei. În această schemă mai există și vaccinarea împotriva unor boli rare, care se referă la pneumonie și meningintă. Mai este inclus și vaccinul împotriva tuberculozei, care se face în maternitate și pe care mulți părinți îl refuză, cu toate că în România această boală este des întâlnită.

Click! Sănătate: Ce vaccinuri se fac în perioada școlară și care la maturitate?

Dr. Rodica Nanu: În perioada școlară este bine să se continue vaccinurile diftero-tetanic-pertusis, cel antipoliomelitic și, neapărat, cel împotriva rujeolei, rubeolei și oreion, adică vaccinul ROR. Din păcate, mulți părinți refuză să facă aceste vaccinuri și cazurile de copiii care suferă de aceste boli s-au înmulțit în ultimii ani.

În ceea ce privește vaccinul împotriva hepatitei B, acesta se face în maternitate și se repetă la 3-6 luni, în funcție de schemă. Însă, sunt multe cazuri în care copiii nu au făcut aceste vaccinuri în acea perioadă. În această situație, sunt mai ales cei născuți după Revoluție. Adolescenții și adulții pot face vaccinul împotriva hepatitei B sau hepatitei A. Vaccinul împotriva hepatitei A nu este obligatoriu, deoarece boala nu este gravă, însă oferă imunitate pe o perioadă foartă lungă.

Click! Sănătate: Cum putem ști dacă suntem sau nu vaccinați împotriva hepatitei B sau a altei boli?

Dr. Rodica Nanu: Cel mai simplu este să facem analizele la spitalele de specialitate prin care să căutăm anticorpii. Dacă aceștia sunt prezenți, este un semn că avem vaccinul făcut.

Click! Sănătate: Care este în prezent rata vaccinărilor în comparație cu cea din anii precedenți?

Dr. Rodica Nanu: Este mai scăzută, deoarece mulți părinți refuză vaccinările. Nu este vorba de refuzul unui singur vaccin, ci a tuturor. De exemplu, eu am 74 de ani, iar în tinerețe, în spitalul în care lucram, erau și 4 decese pe noapte cauzate de rujeolă. Asta se întâmpla înainte să apară vaccinul în 1976. De atunci nu a mai fost niciun deces. În 2005, nu a mai existat pentru o perioadă vaccin și atunci s-au mai înregistrat câteva decese.

La finalul lui 2005, vaccinul a fost reintrodus și din nou nu au mai existat decese. Acum avem 18 cazuri de decese cauzate de rujeolă, deoarece părinții acestor copii au refuzat vaccinul, nu pentru că nu ar fi fost disponibil.

Află pe clicksanatate.ro în ce situații vaccinarea unui copil este contraindicată!

Cea mai sănătoasă rețetă de limonadă

Cum se manifestă intoleranța la cafea

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net