Du-te la control chiar dacă nu te doare nimic! Prevenția este mai bună decât tratarea bolilor!

Nu mă doare nimic, de ce să merg la doctor? Asta e cel mai des întâlnită întrebare pe care o auzi, mai ales din gura unei persoane tinere. Dar boala nu ţine cont de vârstă, sex sau situaţie financiară. Nu ştii niciodată ce necaz te poate lovi. De aceea, în străinătate se pune accentul pe prevenţie înainte de toate!

Analizele ne pot anunţa din timp când există o problemă medicală
Analizele ne pot anunţa din timp când există o problemă medicală

În urmă cu un an, o prietenă bună mi-a dat o veste terifiantă: „Am cancer!”. Tânără, 32 de ani, mama unui copilaş, profesoară de sport, deci viaţă activă, hrană sănătoasă, grijă maximă pentru corpul ei. Nu o durea nimic, nu se văita niciodată de nimic! Şi atunci cum a aflat, a fost prima mea întrebare.

La fiecare început de an, Bianca îşi făcea toate analizele de rutină: sânge, Papanicolau, ecografii complete, controale la inimă, la ochi. Tot!

„Aşa m-am obişnuit după ce l-am născut pe Luca. Îmi iau o săptămână de concediu la început de an şi umblu pe la toţi medicii ca să-mi fac un control detaliat. Vreau să fiu sănătoasă pentru el!”, mi-a explicat amica mea.

Astfel a aflat, la o banală ecografie mamară, că are cancer la sân. În faza incipientă! Dacă nu s-ar fi controlat anual, ar fi descoperit poate mult prea târziu.

Acum, după un an, Bianca s-a operat, s-a tratat şi e bine pentru copilaşul ei. Concluzia? Du-te la control şi dacă nu te doare nimic!

În România, orice persoană care are asigurare medicală beneficiază de un set gratuit de analize o dată pe an. Trebuie doar o trimitere de la medicul de familie şi o programare la policlinica de care aparţii sau la orice centru de recoltare. Pentru ecografii şi alte examene mai amănunţite este mai complicat. Trebuie să consulţi un medic specialist, apoi să te programezi, „la stat” nu găseşti loc, „la privat” costă.  Vorba românului, „la noi toate se rezolvă dacă ai bani”. Bani şi timp! În străinătate, controalele anuale sunt obligatorii.

În străinătate ești penalizat dacă nu face analize regulate

Dacă nu ţi-ai făcut analizele în luna în care te-ai născut rişti să pierzi gratuitatea altor investigaţii pentru că se consideră că n-ai dat importanţă prevenţiei şi prin tratarea bolii statul consumă mai multe fonduri. Prevenţia este pe primul loc!

Raluca Constantinescu consiliază pacienţii care vor să meargă în Turcia pentru investigaţii
Raluca Constantinescu consiliază pacienţii care vor să meargă în Turcia pentru investigaţii

În ultimul timp, tot mai mulţi români au descoperit beneficiile acestui sistem şi aleg să prevină decât să trateze. Şi pentru că la noi îţi trebuie o săptămână întreagă, programări şi drumuri pe la medici ca să vezi cum stai cu sănătatea, îţi arătăm cum se poate face asta într-o singură zi.

Mai adaugi o zi două şi poţi să spui că ai făcut şi un city-break reuşit. Este vorba despre o minivacanţă la Istanbul, oraşul superb care se întinde pe două continente, abundă de istorie, palate, moschei, dar şi spitale şi clinici medicale cu superdotări.

Combină o vacanţă la Istanbul cu un check-up medical

În fiecare an, pacienţi din 165 de ţări aleg clinicile din Turcia pentru a se trata de diverse boli. Am testat una dintre ele - Liv Hospital, renumită datorită medicilor specializaţi, echipamentelor tehnologice ultramoderne şi a calităţii serviciilor.

Numărul românilor care aleg să se trateze aici e tot mai mare, iar cei care apelează la medicii turci sunt adulţi, dar şi copii, spitalul având o secţie separată de pediatrie cu toate specializările incluse. Un fel de spital în spital.

Spitalul din Istanbul are o secţie de pediatrie cu toate specialităţile
Spitalul din Istanbul are o secţie de pediatrie cu toate specialităţile

Aici poţi veni într-o minivacanţă, să vizitezi oraşul, să faci o „cură de shopping” în renumitul bazar, dar să-ţi testezi şi sănătatea. Check-up medical. Aşa se numeşte setul complet de investigaţii medicale care nu-ţi ia decât o zi, dar e drumul sigur către diagnosticul corect care îţi poate salva viaţa. Ca-n cazul Biancăi! Nu te doare nimic, crezi că eşti sănătos tun, dar nu se ştie ce se ascunde în corpul tău.

„Un check-up medical este o examinare medicală completă şi complexă care poate ajuta la identificarea problemelor de sănătate înainte de a deveni grave. Îl poate face orice persoană, adult sau copil. Tot protocolul medical, precum şi interpretarea rezultatelor durează 1-2 zile, indiferent de gravitatea problemelor. Ce este foarte interesant şi deosebit de ceea ce se face în alte clinici, este că după toate analizele şi investigaţiile, diagnosticul sau concluzia finală nu se va da de către un medic generalist, ci se întruneşte o comisie de medici specializaţi care va da un diagnostic şi tratamentul aferent acelor sau acelei problemele de sănătate”, ne-a explicat Raluca Constantinescu, consilier medical.

Cât costă un check-up medical

Ea a realizat o platformă denumită mediciturcia.ro prin care intermediază accesul pacienţilor la serviciile spitalului privat din Istanbul.

”Second opinion” (n.r. A doua opinie medicală - pentru cei care au primit un diagnostic, dar vor să-l verifice cu un alt medic) şi ”1 Day Check-up” (n.r. Control complet de rutină într-o singură zi) sunt două servicii pe care consilierul medical Raluca Constantinescu le consideră extrem de importante în rezolvarea problemelor de sănătate.

Costurile unei astfel de examinări pornesc de la câteva sute de euro şi pot ajunge la 5.000 de euro, în funcţie de complexitatea cazului şi a investigaţiilor necesare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net