Dureri de spate: Anumite mișcări pot afecta musculatura spatelui la sportivi
Durerile de spate la sportivi pot deveni o problemă stresantă, din cauza antrenamentelor prea intense, sau a unor mișcări greșite ori repetitive. Riscul de leziuni la coloana vertebrală apare atât la sportivii de performanță, cât și la cei care practică anumite activități sportive ocazional.
Ce sportivi suferă de dureri de spate sau în alte zone ale corpului?
În timpul antrenamentelor, toată energia eliberată în zonele îndepărtate ale corpului pune presiune pe extremități. Oboseala apare în grupul de mușchi ai coapselor și un stres suplimentar se intalează mai ales pe coloana vertebrală, în zona lombară.
Leziunile și durerile de spate apar în mod frecvent la cei care practică ciclismul, sau în rândul bicicliștilor profesioniști. Este vorba despre leziuni de congestie de care pot suferi aceștia, de dureri de genunchi sau dureri de spate, care apar în mod frecvent la astfel de sportivi. Uneori aceste probleme de sănătate pot fi leziuni majore sau acute, ca de exemplu fracturi de oase. De regulă, leziunile lombare sau altele destul de grave necesită consultație și tratament medical.
La fotbaliști apar leziuni produse la nivelul gâtului, sau alte probleme din cauza confruntării cu un adversar. Și alergatul excesiv poate da dureri de spate, pentru că forțează această zonă a corpului.
Durerile la mijocul coloanei vertebrale apar la sportivii care practică tenis, schi pe apă sau golf. În aceste activități sportive, există riscul de a suferi de nevralgie intercostală din cauza rotirii neadecvate a trunchiului. La schi pe apă, sportivii au mari dureri de spate, datorită compresiei coloanei vertebrale.
Musculatura spatelui poate fi afectată de anumite mișcări și sporturi și anume:
- Ridicarea de haltere de greutate mare
- Exerciții fizice realizate în mod excesiv sau în cazul unui efort prelungit
- Mișcări de răsucire care se fac mai ales la golf
- Exerciții fizice repetitive.
Toți mușchii din corp pot suferi de vânătăi și umflături, iar acestea pot fi chiar traumatice. De exemplu, leziunile pot fi mai intense pe terenul de fotbal sau în alte situații similare.
La sportivi, de regulă apar inflamații și durere la mușchii spatelui, din cauza suprasolicitării din timpul antrenamentelor. Disconfortul poate ține aproximativ 1-2 zile, dacă se aplică un tratament la timp. Alteori, durerea de spate ține mai mult, chiar și 4-5 zile, vindecarea se face mai greu.
Metode de tratament a durerilor de spate la sportivi
Tratamentele cu comprese reci și calde, dar și băile calde pot reduce durerea de spate. Căldura calmează durerea pe zonele afectate și are efect relaxant pentru mușchi. Prin comprese reci aplicate pe spate se induce un efect de amorțire, care va atenua senzația de durere. Prin urmare, o pungă cu gheață ar putea ajuta în eliminarea durerii. Cei care suferă de artrită reumatoidă, ar trebui să evite astfel de tratamente reci.
Repausul la pat ajută în calmarea durerilor de spate acute, dar nu este recomandat să fie prelungit, pentru că apare rigiditatea la nivelul sistemului muscular și osos. Asta ar putea duce la o stare de slăbiciune din cauza lipsei activității fizice. În cazul durerilor lombare ar ajuta mai mult mișcarea fizică ușoară, care ar putea ameliora disconfortul în această zonă a spatelui.
Masajul ajută în relaxarea mușchilor încordați și se face local, pe zona afectată. Dacă se observă că masajul intensifică durerea, el trebuie oprit imediat. Uneori este posibil ca leziunea să fie mai gravă și să fie nevoie de un tratament medical.
Tratamentul cu medicamente analgezice și antiinflamatoare este uneori recomandat de medic. De obicei pentru calmarea durerilor de spate ajută aspirina și ibuprofenul sau alte medicamente cu acetaminofen sau paracetamol. Ca alternativă la pastile, sportivii pot folosi anumiți plasturi CBD, care ameliorează durerile de spate locale, la fel ca un antiinflamator.
Medicii recomandă și o serie de exerciții fizice, prin care se ameliorează durerea de spate. De exemplu, exercițiile de stretching pot reduce tensiunea din zona gâtului, a umerilor și a spatelui. În plus, acestea stimulează circulația sângelui, cresc mobilitatea, flexibilitatea și îmbunătățesc postura corpului.