Durerile de stomac: când trebuie să mergi la medic

Ultima actualizare:

    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Actuala criză sanitară ascunde deja o alta. Foarte multe persoane care se confruntă cu diverse probleme de sănătate, apărute brusc, acute ori cronice, au renunțat să mai meargă la un medic sau la urgențe în caz de nevoie. Problema este scăderea sau chiar lipsa încrederii în personalul medical și în instituțiile de profil, atât publice, cât și private. Unele dintre cele mai frecvente probleme de sănătate sunt durerile abdominale.

Potrivit unor estimări, aproape 20% dintre oameni suferă de boli digestive cronice. Durerile abdominale nu trebuie să fie ignorate ori minimalizate pentru că, deși multe sunt benigne, unele pot fi simptomul unor boli grave, care necesită tratament medical de urgență. Iată care sunt cele mai frecvente și când să apelezi la medic. 

Durerile de stomac care necesită o consultație de urgență

În cazul durerii severe localizate în partea dreaptă inferioară a abdomenului, dacă este asociată și cu greață sau vărsături, precum și cu o ușoară febră, aceasta poate fi o criză de apendicită (inflamația apendicelui).

De asemenea, mergi la urgențe dacă durerea este bruscă - de exemplu, după o masă bogată -, intensă sau care se accentuează rapid, localizată sau extinsă la întregul abdomen ori cu o senzație de „junghiuri”. Motive în plus pentru care trebuie să consulți urgent un medic sunt greața, vărsăturile, febra (peste 38° C), balonarea și/sau constipația, deteriorarea stării generale (dezorientare, ritm cardiac crescut etc). 

Printre posibilele cauze ale acestor dureri pot fi complicații provocate de pietre la fiere, colecistita acută (inflamația vezicii biliare) ori pancreatita acută (inflamația pancreasului). 

  • Peritonita poate fi o altă cauză a durerilor abdominale. Această inflamație acută a peritoneului (membrana care acoperă cavitatea abdominală) poate apărea în special în cazurile de apendicită nediagnosticată sau după perforarea unui organ, cum ar fi intestinul.
  • Obstrucția sau perforarea intestinului, asociată cu blocarea completă a tranzitului (incapacitatea de a trece scaunul și gazele) poate fi o altă cauză, la fel și volvulusul intestinal, adică răsucirea unei porțiuni din acest organ. 

Durerile de stomac care necesită consultarea unui medic generalist

În cazul unei dureri severe - care te face să te trezești regulat în timpul nopții, de exemplu -, cronice sau care persistă mai mult de o săptămână, este recomandat să îți faci o programare la un medic generalist. O durere continuă pe o perioadă mai mare de timp sau care revine în mod regulat este un motiv pentru a consulta un astfel de medic.

Simptome asociate cu aceste dureri de stomac pot fi pierderea în greutate inexplicabilă recentă, schimbări de durată și inexplicabile în tranzit (diaree, constipație), arsuri stomacale, vărsături asociate cu sânge. 

Un alt motiv pentru care ar trebui să îți faci rapid o programare la un specialist sunt antecedentele familiale din acest domeniu, de exemplu, cazuri de cancer digestiv, dar și dacă ai peste 50 de ani și suferi de boală de reflux gastroesofagian. 

Medicul generalist, cum este cel de familie, este la curent cu istoricul tău medical și va decide dacă este cazul să te trimită la un gastroenterolog, pentru investigații suplimentare - precum endoscopia digestivă, colonoscopie, ecografia abdominală, analize de sânge etc. -, sau îți va prescrie un anumit tratament. 

Printre cauzele posibile ale acestor dureri se numără inflamația mucoasei stomacului (gastrită), ulcerul digestiv, dispepsia funcțională, sindromul colonului iritabil, boala inflamatorie cronică a intestinului, boala Crohn, colita ulcerativă și cancerul de colon.

Durerile de stomac care nu necesită consult medical

Arsurile stomacale, balonările, problemele de tranzit, cu condiția să fie ocazionale, de scurtă durată, respectiv mai puțin de câteva zile și de intensitate scăzută, nu trebuie să te sperie, mai ales daca poti identifica o cauza legată de stilul de viata, de exemplu, o masa mai copioasă, sau, din contra, săritul peste mese. În cazul apariției acestor simptome, prima măsură pe care o poți lua este să ai grijă de sistemul tău digestiv adoptând o dietă corespunzătoare.

Dacă durerea dispare odată cu schimbarea dietei, nu este necesar să consulți medicul. Însă, dacă simptomele persistă sau reapar după o perioada de acalmie, atunci mergi fără teamă la medic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net