E-urile din alimente. Care sunt cele mai periculoase E-uri și care sunt inofensive

Ultima actualizare:

     E-uri controversate din alimente. Unele sunt inofensive, altele pot favoriza apariția cancerului
E-uri controversate din alimente. Unele sunt inofensive, altele pot favoriza apariția cancerului

Sunt produse de sinteză pe care le găsești într-o mulțime de alimente procesate – de la muștar la bomboane pentru copii. Efectul lor asupra sănătății este controversat. Unele sunt inofensive, altele pot favoriza apariția cancerului. Vezi mai jos care sunt cele mai periculoase E-uri din alimente, dar și care sunt inofensive.

 E-uri controversate din alimente

Marile companii alimentare se laudă că produsele lor sunt din ce în ce mai sănătoase, mai naturale, mai „fără E-uri”. Cu toate acestea, anumiți aditivi de sinteză continuă să fie folosiți pe scară largă, chiar dacă se bănuiește că nu au efecte tocmai benefice în organism.

Aditivii alimentari – „E”-urile – sunt un continuu subiect de controversă şi de dezbateri aprinse. Unii îi condamnă „in corpore”, alţii încearcă să le pună în lumină şi avantajele.

Există specialiști care susțin că beneficiile aditivilor depăşesc riscurile pe care le prezintă. Adăugați în produsele alimentare, au rolul de a reduce riscul anumitor boli - spre exemplu, nitriţii folosiţi la conservarea cărnii previn intoxicaţii cu toxina bacilului botulinic. În alte cazuri, cresc valoarea nutritivă a unui produs – precum vitamina E, adăugată diverselor alimente. Prin prevenirea alterării, majoritatea lor asigură prezența unei mai mari varietăţi de alimente pe piaţă, la preţuri rezonabile.

Desigur, există şi aditivi al căror rol este doar ca alimentele să arate mai bine şi să aibă un gust mai bun– şi aici apare din nou controversa. În principiu, legea interzice utilizarea E-urilor care pot induce în eroare consumatorul şi care prezintă risc pentru sănătate.

Există și E-uri bune

Majoritatea aditivilor alimentari trebuie menţionaţi pe lista ingredientelor de pe etichetă, utilizându-se numele lor întreg sau codul „E”. Trebuie, de asemenea, să se menţioneze tipul de aditiv - spre exemplu „conservant” sau „colorant”. Dacă un aditiv alimentar a primit un cod “E”, înseamnă că a trecut testele de siguranţă toxicologică şi a fost aprobat pentru utilizarea în întreaga Uniune Europeană. Aprobarea este revizuită în funcţie de datele ştiinţifice de ultimă oră.

Totuși, studii la nivel mondial arată că oamenii se tem de toxicitatea aditivilor, chiar dacă sunt permişi în alimente în cantități foarte mici.

Iată de ce E-uri să te ferești

Stdiile au arătat că următoarele E-uri au potențial CANCERIGEN:

E110 –Se află în diverse dulciuri: prăjituri, budinci, sucuri.

E123 –Prezent în jeleuri, brânza topită, dulciuri rafinate.

E124Mezeluri.

E127 - Îngheţată, prăjituri, bomboane, băuturi carbogazoase.   

E211 - Băuturi carbogazoase.

E249/E252 - Mezeluri şi alimente conservate, brânză.

E320 – Supe concentrate, gumă de mestecat, sosuri.

E 954  – Dulciuri, băuturi răcoritoare, gumă de mestecat.

Aditivi sub semnul întrebării

Tartrazina

Cunoscut și ca E102 sau ca „FD & C Yellow 5”, acest colorant galben artificial se găsește într-o grămadă de produse – bomboane, lactate, macaroane. Multe companii l-au scos de pe lista aditivilor folosiți.  Doza zilnică admisă este de 7,5 mg/kg corp, și nu e recomandat să o depășești.

Galat de propil

Cunoscut și sub numele de E310, figurează în cărțile de specialitate ca un antioxidant artificial, al cărui consum frecvent nu este recomandat. Scopul său principal este de a preveni oxidarea produselor uleioase. A dăugat în alimente precum maioneza, galatul de propil are acțiune similară cu cea a hormonilor din organism, ducând la perturbarea sistemului endocrin.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net